Η πρασινοκέφαλη πάπια, που έχει το επιστημονικό όνομα Anas platyrhynchos, είναι ο άγριος πρόγονος της κατοικίδιας πάπιας. Επισκέπτεται το νησί μας κάθε χρόνο κατά εκατοντάδες, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Παίρνει το όνομά της από την εμφάνιση του αρσενικού, το οποίο έχει γυαλιστερό πράσινο κεφάλι με στενό άσπρο περιλαίμιο.
Η θηλυκή είναι πιτσιλωτή και καστανόξανθη. Συναντάται σε ένα μεγάλο εύρος οικοσυστημάτων, όπως υγροβιότοπους με γλυκό ή αλμυρό νερό, λίμνες, ποταμούς, πάρκα και άλλα. Μεγάλοι πληθυσμοί πρασινοκέφαλης πάπιας απαντώνται στη Δεσποτική Λίμνη στο Ακρωτήρι. Είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται με σκουλήκια, ψάρια, έντομα, βατράχια, υδρόβια φυτά και άλλα. Χαρακτηρίζεται ως αφρόπαπια, διότι δεν βουτά μέσα στο νερό για να βρει την τροφή της, αλλά χώνει μόνο το ράμφος της. Αν και είναι μεταναστευτικό είδος, περιστασιακά, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, μερικά ζευγάρια παραμένουν και γεννούν στους υγροβιότοπους της Κύπρου, όπως στη Δεσποτική Λίμνη στο Ακρωτήρι.
Οι παρατεταμένες ξηρασίες στο νησί, η απώλεια και υποβάθμιση των υγροβιοτόπων, καθώς και η λαθροθηρία είναι οι πιο σημαντικές απειλές για το είδος αυτό.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού