Οι φρύνοι είναι αμφίβιοι οργανισμοί μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους. Ο πρασινόφρυνος ή ιριδίζων βάτραχος, με την επιστημονική ονομασία Bufotes viridis, είναι το μόνο είδος φρύνου που απαντάται στην Κύπρο και είναι ένα αρκετά διαδεδομένο είδος φρύνου στην Ευρώπη.

Η διαφορά των φρύνων από τους άλλους βατράχους, είναι ότι το δέρμα των φρύνων είναι αδρό και ξηρό, ενώ των άλλων βατράχων είναι λείο και υγρό. Ο πρασινόφρυνος απαντάται σχεδόν σε όλο το νησί μας, από υγροβιότοπους μέχρι και τις κατοικημένες περιοχές.

Το χρώμα του πάνω μέρους του κυμαίνεται σε αποχρώσεις του γκρι και λαδί, με κάποιες πιο σκούρες λαδί κηλίδες και πορτοκαλί στίγματα. Το κάτω μέρος του έχει ανοιχτό γκρίζο χρώμα. Το θηλυκό έχει μεγαλύτερο σώμα από το αρσενικό. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, κατά την αναπαραγωγική περίοδο, τα αρσενικά παρουσιάζουν εντονότερους χρωματισμούς ώστε να προσελκύσουν τα θηλυκά.

Ο πρασινόφρυνος έχει τη δυνατότητα έκκρισης τοξικών ορμονών, ώστε να αποθαρρύνει τους πιθανούς θηρευτές του.

Η διατροφή του κατά τη διάρκεια της ενήλικης φάσης της ζωής του περιλαμβάνει κυρίως ασπόνδυλα.

Το είδος αυτό είναι δύσκολο να το παρατηρήσει κανείς μέρα, εφόσον είναι νυχτόβιο είδος. Εξαίρεση αποτελεί η αναπαραγωγική περίοδος, κατά την οποία ο πρασινόφρυνος είναι ενεργός καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Σε άλλες χώρες όπου συναντάται αυτό το είδος, έχει παρατηρηθεί ότι πέφτει σε χειμερία νάρκη. Στο νησί μας, όμως, παραμένει δραστήριος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κυριότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει στις μέρες μας είναι η αποξήρανση των βιοτόπων αναπαραγωγής του. Προστατεύεται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως επίσης και από τη Σύμβαση της Βέρνης.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού