Η αξία της σωματικής άσκησης έχει αναγνωριστεί από την αρχή της δημιουργίας του ανθρώπινου πολιτισμού και βρίσκεται στην καθημερινότητα των περισσοτέρων ανθρώπων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες, έχει αναπτυχθεί μία νέα κίνηση, η άθληση στο φυσικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, πολλά είναι τα αθλήματα που εμφανίζονται και έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον. Κάποια από αυτά είναι η πεζοπορία, η ποδηλασία, το αλεξίπτωτο βουνού, η χιονοδρομία, οι αναρριχήσεις, οι καταδύσεις και η ιστιοπλοΐα στη θάλασσα. Τα αθλήματα αυτά υπάρχουν χάρη στην ύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα μονοπάτια στη φύση, τα βουνά και η θάλασσα προσφέρουν την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να γυμνάζονται και να πραγματοποιούνται πολλά αθλήματα που διαφορετικά δε θα μπορούσαν να υπάρχουν. Έτσι, αρχίζει να δημιουργείται μια σχέση μεταξύ του αθλητισμού και του περιβάλλοντος. Ακόμα και μία απλή βόλτα ή τρέξιμο στη φύση, μπορεί να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο περιβάλλον.

Έχετε όμως αναρωτηθεί πώς μπορεί το περιβάλλον να επηρεάσει βιολογικά τον ανθρώπινο οργανισμό κατά τη διάρκεια της άθλησης;

Αρχικά, ο καθαρός αέρας κατά τη διαδικασία της άθλησης συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα της εκγύμνασης, γιατί δίνει περισσότερη ώθηση στον οργανισμό να συνεχίζει να γυμνάζεται. Επίσης, η πράσινη εικόνα του περιβάλλοντος λειτουργεί θετικά στον ψυχολογικό και συναισθηματικό παράγοντα κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Αντιλαμβανόμενο αυτή την άρρηκτη σχέση αθλητισμού και περιβάλλοντος, το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης έχει καθιερώσει τον θεσμό του Πρεσβευτή του ΚΥΚΠΕΕ για το Περιβάλλον. 

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού