Κλειστά διαμερίσματα, πολυώροφες πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες περιοχές. Μια εικόνα των πόλεων του 21ου αιώνα. Το φυσικό περιβάλλον «εκδιώχθηκε» από τις πόλεις μας, παραχωρώντας τη θέση του στο «εύπλαστο μπετόν». Αναλογιστήκαμε, όμως, ποτέ τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουμε από τη βλάστηση και την επαφή με την φύση;

Η προσφορά της φύσης στην ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει αναγνωριστεί εδώ και αιώνες σε πολλούς πολιτισμούς. Από την εποχή των Αρχαίων Ελλήνων, Αιγυπτίων και Ρωμαίων γινόταν χρήση δέντρων στις πόλεις, στους κήπους επαύλεων ή στα ιερά άλση. Από τον Μεσαίωνα τα Νοσοκομεία που λειτουργούσαν μέσα στα μοναστήρια, χρησιμοποιούσαν τους κήπους ως τόπους  θεραπείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν προσθέσει στα θεραπευτικά προγράμματά τους και την κηποτεχνική. Μια πρόσφατη έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Βρετανικού Πανεπιστημίου επιβεβαίωσε ότι οι χώροι πρασίνου στα αστικά κέντρα ευνοούν την ψυχική υγεία των κατοίκων τους και η βελτίωση αυτή διαρκεί για αρκετά χρόνια. Η μελέτη απέδειξε ότι η μετακίνηση σε κάποιο μέρος που περιβάλλεται από περισσότερο πράσινο, όχι μόνο βελτιώνει άμεσα τη ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά επίσης η βελτίωση διαρκεί για τρία τουλάχιστον χρόνια μετά την αλλαγή περιβάλλοντος, ένα εύρημα με σημαντικές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία.

Αντιθέτως, στους ανθρώπους που επρόκειτο να μετακινηθούν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο, η επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας (π.χ. συμπτώματα κατάθλιψης) άρχιζε πριν καν μετακομίσουν.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού