Ο Τρέμιθος είναι ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο από τα πολλά που μπορεί κανείς να βρει στον τόπο μας. Έχει πλατιά κόμη και ύψος που φτάνει τα 15 μέτρα. Ο Τρέμιθος είναι γνωστός με το επιστημονικό όνομα Πιστάκια η ατλαντική (Pistacia atlantica). Συγγενικά του Τρέμιθου είναι η Τρεμιθιά και η Σχοινιά που είναι αυτοφυή φυτά της Κύπρου, ενώ συγγενική είναι και η Χαλεπιανή που καλλιεργείται για τους εδώδιμους καρπούς της τα γνωστά χαλεπιανά. Από τον Τρέμιθο παράγεται η γνωστή παφίτικη πίσσα.
Για την παρασκευή της πίσσας χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη η ρητίνη του Τρέμιθου που ονομάζεται τρεμεντίνα, μια παχύρευστη και ρητινώδης ουσία. Η παφίτικη πίσσα έχει χαρακτηριστικό φυσικό άρωμα και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι καρποί του Τρέμιθου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της τρεμιθόπιττας, ενώ σε πολλές περιοχές τρώγονται νωποί ή ξεροψημένοι με αλάτι. Επίσης, σε κάποιες περιοχές οι καρποί αξιοποιούνταν για την παρασκευή τερεβινθελαίου το οποίο χρησιμοποιείται για τηγάνισμα.
Η εξάπλωση του Τρέμιθου στην Κύπρο ξεκινά από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει μέχρι τα 1500 μ. υψόμετρο. Ο Τρέμιθος τις τελευταίες δεκαετίες περιορίστηκε σε λίγες, μικρές και αραιές συστάδες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μεμονωμένα αιωνόβια δένδρα, που προστατεύονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού