Το κοράκι ή, όπως κοινώς ονομάζεται στην Κύπρο, ο κλόκκαρος, με το επιστημονικό όνομα Corvus corax, ανήκει στην οικογένεια των Κορακιδών και στο γένος Corvus, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξάπλωση. Το κοράκι είναι σπάνιος μόνιμος κάτοικος στο νησί και το μεγαλύτερο από τα κορακοειδή που απαντώνται κυρίως σε ορεινές περιοχές, αλλά που δυστυχώς έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά.

Το μέγεθός του κυμαίνεται από 60 μέχρι 70 εκ. Mοιάζει με το σώμα μιας κότας και το βάρος του φτάνει μέχρι και το ενάμισι κιλό. Έχει μακρύ λεπτό σώμα, με στρογγυλεμένη ουρά και μακριές φτερούγες. Το φτέρωμά του είναι ολόμαυρο, με γαλάζιες και κόκκινες λεπτές ανταύγειες, τις οποίες μπορεί να παρατηρήσει κάποιος όταν βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση. Το κωνοειδές του ράμφος το βοηθά για να τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά, μικρά πουλιά, πτώματα και διαφόρων ειδών σκουπίδια.

Στην Κύπρο απειλείται με εξαφάνιση, αφού έχουν παραμείνει μόνο 4-7 ζευγάρια και έχουν καταταχθεί στη λίστα με τα προστατευόμενα είδη. Στο νησί μας, ο Κλόκκαρος συχνά μπερδεύεται με τον Κοράζινο (Corvus corone), ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια και γένος, αλλά το μέγεθός του είναι περίπου 10-15 εκ. πιο μικρό και απαντάται σε αφθονία σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές, σε αντίθεση με τον κλόκκαρο, ο οποίος κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα, όσον αφορά το ζευγάρωμα του Κλόκκαρου, είναι ότι μένει πιστός στη σύντροφό του μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Το πέταγμά του είναι εξαιρετικά θεαματικό, αφού οι εναέριες του στροφές και ακροβασίες εντυπωσιάζουν.

Μέσα από διάφορα πειράματα και μελέτες, το κοράκι έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο έξυπνα πουλιά με πολύ καλή μνήμη, που εξημερώνεται εύκολα και μαθαίνει να ζει με τον άνθρωπο. Ο Κλόκκαρος προστατεύεται από την εθνική νομοθεσία.


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού