Ωκεανοί… πανέμορφα οικοσυστήματα που κάνουν τον πλανήτη μας να μοιάζει με γαλάζια σφαίρα από το διάστημα. Παρόλα αυτά, ο άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει ολόκληρα νησιά σκουπιδιών μέσα στους ωκεανούς μας. Πιο συγκεκριμένα, στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό ανακαλύφθηκε μια τεράστια περιοχή καλυπτόμενη από σκουπίδια, τα περισσότερα από πλαστικό, που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας των ρευμάτων που τα συγκεντρώνουν από παντού.

Αυτό το «νησί» των σκουπιδιών, γνωστό και ως «Μεγάλη Δίνη Σκουπιδιών του Ειρηνικού», δεν είναι ορατό από τους δορυφόρους, τόσο γιατί το πλαστικό είναι διαφανές και βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όσο και γιατί αποτελείται, κατά κύριο λόγο, από εξαιρετικά μικρά κομμάτια πλαστικού, μεγέθους μόλις λίγων χιλιοστών το καθένα. Αυτός ο ατέλειωτος επιπλέοντας σκουπιδότοπος έχει μέγεθος διπλάσιο από την πολιτεία του Τέξας!

Τα μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια μοιάζουν με πλαγκτόν, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια και να τα τρώνε, επηρεάζοντας όλη την τροφική αλυσίδα.

Παρόμοιο νησί ανακαλύφθηκε και στον Ατλαντικό ωκεανό, αλλά και στον Νότιο Ινδικό. Στη Μεσόγειο επιπλέουν γύρω στα 250 δισεκατομμύρια μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού. Αυτά τα νησιά σκουπιδιών μπορούν να οδηγήσουν επίσης στη διασπορά κάποιων ειδών σε νέα οικοσυστήματα, με τεράστιες οικολογικές επιπτώσεις.

Οι ωκεανοί και οι θάλασσές μας έχουν μεγάλη σημασία για την οικολογική ισορροπία της Γης και χρειάζονται την προστασία μας.


Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού