Οι διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου διαφοροποιήθηκαν σημαντικά με την εισαγωγή και κατανάλωση τροφίμων που προέρχονται από την άλλη άκρη της γης.

Συχνά όμως, τα νεοεισαγόμενα τρόφιμα χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά επιβαρυντικά. Ποιες διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν για να περιοριστεί η επιβάρυνσή μας στο περιβάλλον;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Οι υδατικές απαιτήσεις για την καλλιέργεια σπαραγγιών είναι ιδιαίτερα υψηλές, αφού για την παραγωγή 1 κιλού απαιτούνται 31 λίτρα νερού. Αντίθετα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, που διατροφικά είναι ανάλογα των σπαραγγιών, απαιτούν μόνο 4 λίτρα/κιλό. Επομένως, η αντικατάσταση των σπαραγγιών μπορεί να μειώσει αισθητά την κατανάλωση νερού.

Ανάλογη κατανάλωση φυσικών πόρων παρατηρείται και κατά την παραγωγή σιτηρών, ενώ οι εκπομπές αερίων ρύπων κατά τις διαδικασίες παρασκευής αλευριού συμβάλλουν σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αν το λευκό αλεύρι αντικατασταθεί με αλεύρι ολικής άλεσης, τότε περιορίζονται οι διαδικασίες επεξεργασίας του σιταριού, γεγονός που μεταφράζεται σε σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Επιπρόσθετα, στην κτηνοτροφική δραστηριότητα αποδίδεται το 14,5% του συνολικού ποσοστού αερίων του θερμοκηπίου από ανθρωπογενείς ενέργειες. Ενδεικτικά, για την παραγωγή 1 κιλού χοιρινού κρέατος απαιτούνται 5,988 λίτρα νερού.

Η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος την εβδομάδα με όσπρια και λαχανικά μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του όγκου των εκπεμπόμενων αέριων ρύπων, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν η ενέργεια αυτή γίνει από κάθε κάτοικο των ΗΠΑ, θα ισοδυναμεί με απομάκρυνση 7,6 εκατ. αυτοκινήτων από τους δρόμους της χώρας.

Τέλος, η αντικατάσταση εξωτικών αποξηραμένων μούρων και φρούτων με αποξηραμένες φράουλες, σύκα και διάφορα άλλα εγχώρια είδη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κατά τις διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας, συντήρησης και μεταφοράς των εισαγόμενων ειδών.

Τα τροφοχιλιόμετρα που κάνει ένα τρόφιμο για να φτάσει στο πιάτο μας είναι μια άλλη πηγή ρύπανσης. Ας προτιμήσουμε λοιπόν, ντόπια τρόφιμα, τρόφιμα από τοπικούς παραγωγούς, φρέσκα τρόφιμα, με μειωμένη κατανάλωση φυσικών πόρων και ασφαλώς μειωμένη κατανάλωση κρέατος.

Με αυτές τις επιλογές, θα μειώσουμε σημαντικά το οικολογικό αποτύπωμά μας στον πλανήτη.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού