Η Μέσπιλος η γερμανική αποτελεί ένα φυλλοβόλο μικρό δέντρο ή μεγάλο θάμνο με επιστημονικό όνομα Mespilus germanica L. της οικογένειας των Ροδίδων (Rosaceae) (1,2).  

Στην Κύπρο είναι γνωστή και με τα ονόματα πομηλιθκιά, πολεμηθκιά και πομηλιά (1). Το ύψος της είναι από 2 μέχρι 4 μέτρα με απλωτή κόμη, έχει κλαδιά, κάποτε ακανθώδη, με σκούρο ερυθροκαστανό χρώμα (2) και άνθη πενταμερή και λευκά που ανθίζουν αρχές του καλοκαιριού (1,3,4). Έχει στρογγυλούς καρπούς καφέ χρώματος που μοιάζουν με μήλο και ωριμάζουν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο (1,2). Τα φρούτα της πομηλιθκιάς είναι σκληρά και όξινα και μπορούν να φαγωθούν μόνο όταν πολτοποιηθούν.
 
Συχνά καταναλώνονται ως επιδόρπιο ή χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ζελατίνας (4). Είναι από τα λίγα φρούτα που τρώγονται τον χειμώνα. Παρά την ονομασία «γερμανική» πρόκειται για είδος της ΒΔ Ασίας και της ανατολικής Ευρώπης (1,2,4). Στην Κύπρο είναι ένα καλλιεργούμενο είδος για τους εδώδιμους καρπούς του. Κατά κανόνα εμβολιάζεται σε κορμούς μοσφιλιάς σε περιοχές με υψόμετρο από 0 – 900 μέτρα (2). Ευδοκιμεί σε ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες και προτιμά ηλιόλουστες, ξηρές θέσεις και ελαφρώς όξινο έδαφος για να καλλιεργηθεί (1,2,3,4).
 
Η Μέσπιλος η γερμανική έχει μακρά ιστορία, καθώς τα φρούτα της τρώγονται πάνω από 3.000 χρόνια, από τη Ρωμαϊκή έως τη Μεσαιωνική εποχή (3). Αναφέρεται ότι η περιοχή Πολεμίδια στην επαρχία Λεμεσού πήρε το όνομά της από το συγκεκριμένο δέντρο την «πολεμηθκιά (5), που φαίνεται ότι υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή».
 
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσoύ