Όλα ξεκίνησαν πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια! Τότε εμφανίστηκαν οι πρώτες φώκιες. Στην Κύπρο έχει καταγραφεί η φώκια της Μεσογείου, η διάσημη Monachus monachus. Ένα κύριο χαρακτηριστικό των φωκιών αυτών, από το οποίο μάλλον πήραν και το όνομά τους, είναι οι δίπλες που σχηματίζει το δέρμα τους στο λαιμό, οι οποίες θυμίζουν σκούφο ρωμαιοκαθολικών μοναχών. Το ύψος των ενήλικων φωκιών είναι μέχρι 2μιση μέτρα και ζουν μέχρι τα 30 χρόνια.
Κυοφορούν για 11 μήνες και γεννούν ένα μωρό σχεδόν κάθε ένα ή δύο χρόνια και σπάνια γεννούν δίδυμα. Η Monachus monachus έχει πάντα υγρά μάτια, γιατί δεν έχει τον δακρυϊκό πόρο που οδηγεί τα δάκρυα από την άκρη του ματιού στη μύτη, όπως έχουν τα περισσότερα θηλαστικά και έτσι μοιάζει πάντοτε σαν να κλαίει. Ζουν σε μεγάλες ομάδες, προτιμώντας την απομόνωση από την ανθρώπινη παρουσία και εκεί όπου τα νερά είναι ζεστά. Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί σε περιοχές με θαλασσινές σπηλιές όπως στο Κάβο Γκρέκο, στη Δεκέλεια και στον Ακάμα.
Τρέφονται με ψάρια και φύκια που βοηθούν στην χώνεψη. Στις μέρες μας, οι φώκιες Monachus monachus αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους, όπως είναι το κυνήγι από τους ψαράδες, γιατί τις θεωρούν υπεύθυνες για ζημιές στα δίχτυα και τα παραγάδια τους, η κατασκευή μαρίνων, νέων σπιτιών και ξενοδοχείων κοντά στη θάλασσα όπου γεννούν τα μικρά τους, καθώς και η ρύπανση και ο θόρυβος που επικρατούν στις παραλίες. Ο συνολικός πληθυσμός της Monachus monachus σε όλη τη Μεσόγειο είναι 450 με 510 άτομα και θεωρείται ένα από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον κόσμο.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού