Τα φρύγανα, δηλαδή οι φυσικές περιοχές που καλύπτονται κυρίως από χαμηλούς θάμνους, ημίθαμνους και πόες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού τοπίου.
Σε περιοχές με αυτό το είδος βλάστησης, μπορεί κανείς να συναντήσει σπάνια και ενδημικά είδη ζώων και φυτών του νησιού μας. Ένας κοινός θάμνος που απαντάται σε περιοχές με φρύγανα είναι το μαζίν, που έχει το επιστημονικό όνομα Sarcopoterium spinosum. Είναι ένας χαμηλός πολυετής θάμνος ύψους περίπου 40 cm, ο οποίος φύεται σε περιοχές με μικρό υψόμετρο αλλά και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, που ξεπερνούν τα 1000 m. Ανθίζει από Φλεβάρη έως Απρίλη.
Ο καρπός του έχει κοκκινωπό χρώμα. Όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν, το μαζίν αρχίζει και ξηραίνεται για να περιορίσει τις ανάγκες του σε νερό. Στα παλαιότερα χρόνια, χρησιμοποιείτο ως προσάναμμα στο τζάκι και για την κατασκευή σκουπών, των γνωστών σαρκών.
Από τα παλαιότερα χρόνια είχαν εντοπίσει επίσης και τις θεραπευτικές του ιδιότητες σαν διουρητικό και τονωτικό.
Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, όταν η Αφροδίτη ήταν ξυπόλητη και προστάτευε τον Άδωνη από τον θυμό του Άρη, πάτησε τον θάμνο αυτό και το αίμα που έπεσε από την Αφροδίτη, χρωμάτισε τους καρπούς του κόκκινους.
Απειλείται κυρίως από την απώλεια των οικοτόπων του, τις συχνές πυρκαγιές, την υπερβόσκηση και την ερημοποίηση.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού