Το ψάρι ‘λαγοκέφαλος’ ή κοινώς κουνελόψαρο, είναι ένα ψάρι που σίγουρα δεν πρέπει να βρεθεί ποτέ στο πιάτο μας!

Αποτελεί ένα δηλητηριώδες ψάρι, του οποίου η κατανάλωση μπορεί να επιφέρει από τροφική δηλητηρίαση μέχρι ακόμη και θάνατο.

Από τον Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό, έφτασε ως λεσεψιανός μετανάστης το 2003 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορείτε να τον ξεχωρίσετε από το πράσινο-καφέ χρώμα της ράχης του, τα μαύρα ισομεγέθη στίγματα πάνω σε αυτή, την ασημένια λωρίδα από το στόμα μέχρι την άκρη της ουράς του, την ασημένια βούλα μπροστά από κάθε μάτι και την άσπρη κοιλιά. Το κεφάλι του μοιάζει με κεφάλι λαγού και δεν χωρίζεται από το υπόλοιπο σώμα του [1,2,6]. Δεν έχει λέπια, αλλά πολυάριθμα μικρά σαρκώδη αγκάθια στη ράχη και στην κοιλιά. Η γνάθος του αποτελείται από πολύ ισχυρά δόντια και όταν αισθάνεται ότι απειλείται, φουσκώνει το σώμα του.

Στα νερά της Κύπρου εμφανίστηκε το 2000. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο άφθονα είδη ψαριών και ένα από τα πιο κοινά αλιεύματα της παράκτιας αλιείας. Κι αυτό, λόγω της απόλυτης επιτυχούς προσαρμογής του στις συνθήκες της περιοχής.

Πέρα από την τοξικότητά του και την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει την αλιεία του, ο λαγοκέφαλος θεωρείται στις μέρες μας το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή παράκτια αλιεία. Κι αυτό λόγω των πολλαπλών ζημιών που προκαλεί συνεχώς στα εργαλεία και τα αλιεύματα της παράκτιας αλιείας. Γίνονται συνεχώς προσπάθειες από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για εξεύρεση λύσης για περιορισμό του πληθυσμού του, η οποία αποτελεί πολύ δύσκολο επίτευγμα, γιατί ο λαγοκέφαλος αποτελεί πλέον μέρος της θαλάσσιας μας πανίδας.


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού