Το Κρίνο του Γιαλού ή αλίανθος, που έχει το επιστημονικό όνομα Pancratium maritimum, είναι ένα πολύ όμορφο, τοπικά κοινό, ιθαγενές είδος της Κύπρου. Φυτρώνει σε αμμώδεις παραλίες και αμμόλοφους της Μεσογείου αλλά και στη Νοτιοδυτική Ευρώπη. Στην Κύπρο υπάρχει σε διάφορες περιοχές όπως ο Ακάμας, η Αμαθούντα και το Ακρωτήρι. Ο συνολικός αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα είναι πάνω από 200,000, με τα πιο πολλά να βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.
Κάθε φυτό έχει 2-6 εύοσμα άνθη. Πολλαπλασιάζεται με τους βολβούς και με τους μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους που πετάγονται μακριά και παρασύρονται από τον άνεμο και τη θάλασσα σε κάποια άλλη ακτή. Όταν οι σπόροι αυτοί βρεθούν σε ευνοϊκές συνθήκες, θάβονται στην άμμο και με την παρουσία υγρασίας, δημιουργούν νέους πληθυσμούς.
Το κρίνο του γιαλού βλαστάνει στο τέλος του χειμώνα ή αρχές της άνοιξης και αρχίζει την ανθοφορία του στα μέσα του Ιουλίου, με τέλη του Αυγούστου να φτάνει στο υψηλότερο σημείο της άνθισής του. Οι φυσικοί οικότοποι του κρίνου συνεχώς υποβαθμίζονται και γι’ αυτό τον λόγο περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου, στα Εγγύς Απειλούμενα είδη.
Αναφορές στο κρίνο του γιαλού γίνονται από τον αρχαίο φιλόσοφο Θεόφραστο, ο οποίος το αναφέρει σαν «βολβός ο εριοφόρος». Επίσης, το κρίνο του γιαλού αναφέρεται στο κατά Ματθαίον (6,28) και στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (12,27).
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού