«Γεια σου χαρούμενο πνεύμα!

πετούμενο χωρίς να φτεροκοπάς,

που ψηλά από τα ουράνια,

ξεχύνεις όλης σου της καρδιάς

τ’ ανοιχτότερο πλούτο τέχνης χωρίς προσποίηση …»

Το πιο πάνω απόσπασμα από το ποίημα του Άγγλου ποιητή Σέλλεϋ, με τίτλο «Σ’ έναν Κορυδαλλό», έχει γραφτεί για το μοναδικά δυνατό και καθαρό κελάηδημά του. Ο Κορυδαλλός ή Τρουλλία ή, όπως κοινώς ονομάζεται στην Κύπρο, ο Τσούρουλλος, έχει το επιστημονικό όνομα Galerida crisata cypriaca και είναι ένας πολύ κοινός μόνιμος φτερωτός κάτοικος της Κύπρου που συναντάται κυρίως σε χωράφια και σε κατοικημένα μέρη σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές.

Το σώμα του είναι λεπτό με μέγεθος που κυμαίνεται από 15cm μέχρι 17cm. Το μικρόσωμο αυτό πτηνό του νησιού μας έχει γκριζοκάστανο φτέρωμα με σκούρες ραβδώσεις σε όλο του το σώμα. Οι φτερούγες του είναι μακριές και μυτερές. Το ράμφος του είναι κοντό, αλλά πολύ δυνατό σε σχήμα ενός μικρού κώνου.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το λοφίο του που είναι πάντα ανασηκωμένο. Επίσης, ένα χαρακτηριστικό του γνώρισμα παρουσιάζεται στην ιδιομορφία που έχει στα δάκτυλα των ποδιών. Tο νύχι του πίσω δακτύλου του ποδιού του έχει διπλάσιο μήκος από το μεγάλο δάκτυλο, για να μπορεί να γαντζώνεται εύκολα.

Οι εχθροί του είναι κυρίως μικρά αρπακτικά σαρκοφάγα θηλαστικά. Η τροφή του κυρίως είναι σπόροι, σκουλήκια και μικρά έντομα. Επίσης, τα δημητριακά είναι αγαπημένη επιλογή φαγητού.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο πληθυσμός του είδους αυτού έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια στο νησί μας. Η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων αποτελεί έναν από τους σημαντικούς λόγους καταστροφής της τροφής του με αποτέλεσμα να μειωθούν επικίνδυνα οι πληθυσμοί του.

Είναι δική μας ευθύνη λοιπόν να προστατεύσουμε τον μικρό αριθμό κορυδαλλών που έχει απομείνει στο νησί μας.


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού