Κομπόστ- ένα προϊόν με μεγάλη γεωργική αξία που μπορούμε να φτιάξουμε όλοι μας. Η κομποστοποίηση αναφέρεται στις ανθρώπινες ενέργειες που υποβοηθούν τη φυσική βιοαποικοδόμηση οργανικών υπολειμμάτων και οδηγεί στην παραγωγή κομπόστ.

Το κομπόστ είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται ως οργανικό λίπασμα με εξαιρετικές εδαφοβελτιωτικές ικανότητες. Ποιος μπορεί να φτιάξει κομπόστ; ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Ένας κάδος κομποστοποίησης αρκεί.

Τα υλικά που προτιμούμε να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης είναι τα οργανικά υπολείμματα, όπως τα υπερώριμα ή χαλασμένα φρούτα, το κομμένο γρασίδι, τα κλαδιά δένδρων και θάμνων, τα βρασμένα λαχανικά, τα τσόφλια από αυγά και τα υπολείμματα από καφέ και τσάι.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ανόργανα υλικά που δεν αποσυντίθενται και μερικά οργανικά που η αποσύνθεσή τους δημιουργεί δυσάρεστες οσμές ή κινδύνους υγιεινής, όπως είναι τα μεταλλικά αντικείμενα, τα πλαστικά, το γυαλί, το τυπωμένο χαρτί, τα υπολείμματα φαγητών που περιέχουν λίπη, κρέας, κόκκαλα, καθώς και τα υλικά καθαρισμού.

Για την παραγωγή κομπόστ απαιτούνται από 3 έως 6 μήνες. Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του κομπόστ είναι κυρίως ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία και η βελτίωση της δομής και των ιδιοτήτων του εδάφους.

Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κομπόστ απαλλαγμένο από χημικές και τοξικές ουσίες, προστατεύοντας τη φύση και τη βιοποικιλότητα και μειώνοντας τον όγκο σκουπιδιών που παράγουμε.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού