Έβερεστ! Το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων.
Η «κατάκτηση» της κορυφής του Έβερεστ επιτεύχθηκε από τους Σερ Έντμουντ Χίλαρι από τη Νέα Ζηλανδία και Σέρπα Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ, στις 29 Μαΐου του 1953. Έκτοτε πολλοί είναι εκείνοι που επιχείρησαν να πατήσουν το πόδι τους στην κορυφή του Έβερεστ.
Υπολογίζεται πως περίπου 1.200 ορειβάτες είχαν καταφέρει να κατακτήσουν την κορυφή έως την 50η επέτειο της πρώτης επιτυχημένης ανάβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για μια ημέρα το 2012, έφθασαν στην κορυφή 234 άνθρωποι.
Τα τελευταία χρόνια, οι χιονισμένες βουνοκορφές του Έβερεστ αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό οικολογικό πρόβλημα. Το Έβερεστ τείνει να μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή. Παντού υπάρχουν σκουπίδια όπως φιάλες οξυγόνου, σκισμένες σκηνές, πλαστικά αντικείμενα και άλλα απορρίμματα.
Οι αρχές του Νεπάλ, στην προσπάθειά τους να λύσουν το πρόβλημα αυτό, θέσπισαν νόμο που απαιτεί από τον κάθε τουρίστα ή ορειβάτη να πάρει μαζί του, κατεβαίνοντας το Έβερεστ, 8 κιλά σκουπίδια, όσα υπολογίζεται περίπου ότι αφήνει ο κάθε επισκέπτης στην πορεία της διαδρομής του προς το βουνό.
Ακόμα και στο ψηλότερο σημείο του πλανήτη, ο άνθρωπος αφήνει βαρύ το αποτύπωμά του.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού