Στην Κύπρο συναντούμε οκτώ διαφορετικά είδη φιδιών, εκ των οποίων τα πέντε δεν είναι δηλητηριώδη.
Στα μη δηλητηριώδη φίδια συγκαταλέγεται και ο Δρόπης (Hemorrhois nummifer), ένα πολύ δυνατό φίδι που διαφορετικά ονομάζεται Πατσάλα.
Το μήκος του φτάνει τo 1,5 μέτρο και έχει κιτρινωπό με γκριζοκαφέ χρώμα με μεγάλους ρόμβους κατά μήκος ολόκληρου του κορμιού του. Το κεφάλι ξεχωρίζει καθαρά από το σώμα λόγω μιας περίσφιξης πριν από το κεφάλι, που ονομάζεται λαιμός.
Μπορεί κανείς να το συναντήσει σε όλη την Κύπρο και κυρίως στις πεδινές περιοχές. Τρέφεται με σαύρες, ποντίκια, ακρίδες και γρύλους καθώς και μικρά πουλιά τα οποία παίρνει από τις φωλιές τους, εφόσον είναι εξαιρετικός αναρριχητής. Θανατώνει τη λεία του με περίσφιξη.
Το συγκεκριμένο φίδι, παρόλο που δεν αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τον άνθρωπο, εντούτοις είναι πολύ επιθετικό. Αν κάποιος το πλησιάσει σε κοντινή απόσταση και νιώσει ότι απειλείται, θα κάνει έναν δυνατό θόρυβο σαν σφύριγμα και δεν θα διστάσει να τον δαγκώσει αν χρειαστεί.
Ο δρόπης είναι γρήγορο και ευκίνητο φίδι που κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει εξαιρετικές ικανότητες αναρρίχησης. Όταν η λεία του είναι μικρή, την αρπάζει και μπορεί να την καταπιεί ολόκληρη ενώ είναι ακόμα ζωντανή.
Αξίζει να τονιστεί, ότι τα φίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στη φύση, γι’ αυτό υποχρέωση όλων μας είναι να τα προστατεύουμε.
Προστατεύεται από την εθνική νομοθεσία, την ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους και από τη Σύμβαση της Βέρνης.
Στην Κύπρο τα φίδια αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα, όπως είναι η καταστροφή και η ρύπανση των βιοτόπων τους και η βάναυση εξολόθρευσή τους λόγω της άγνοιας, οπότε ορισμένα είδη απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού