Ο Δεντροβάτης, με το επιστημονικό όνομα Certhia brachydactyla dorotheae, είναι κοινός μόνιμος κάτοικος του νησιού μας και αποτελεί ενδημικό υποείδος (3,5).

Πρόκειται για ένα πολύ μικρόσωμο πουλί με μήκος σώματος μέχρι 12 εκατοστά. Έχει καστανόγκριζο φτέρωμα με ακανόνιστες άσπρες βούλες (4,5). Απαντάται σε δασικές περιοχές πλατύφυλλων και κωνοφόρων δέντρων, κυρίως στα δάση του Τροόδους και της Πάφου (2,3,5). Περνά τον περισσότερο καιρό του πάνω στα δέντρα, γι’ αυτό ονομάζεται και «δεντροβάτης».

Χρησιμοποιεί την ουρά του, που είναι λεπτή και ισχυρή, για στήριξη και σκαρφαλώνει κυκλικά και κάθετα στους κορμούς. Αναζητά έντομα και αράχνες στους φλοιούς των δέντρων, χρησιμοποιώντας το μακρύ και γαμψό του ράμφος (1,2,3,4,5). Πολύ σπάνια αναζητά τροφή και στο έδαφος, ανάμεσα στα πεσμένα φυλλώματα, και αν δυσκολευτεί να βρει έντομα, τρέφεται με σπόρους από τα δέντρα (5).

Φτιάχνει τη φωλιά του σε σχισμές δέντρων ή τοίχων και γεννά μέχρι 6 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται μετά από 14 μέρες (1,4). Η περίοδος φωλιάσματος διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο (1).

Ο δεντροβάτης είναι πολύ ενεργητικό πουλί, γι’ αυτό με δυσκολία μπορούμε να το εντοπίσουμε και να το δούμε να κάθεται στο ίδιο σημείο για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα (2,4), έτσι όπως κινείται προσεκτικά, ανάμεσα σε κορμούς δέντρων.


Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού