Η ζούγκλα του Αμαζονίου, όπως είναι επίσης γνωστό το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι ένα υγρό δάσος πλατύφυλλων, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική. Αυτή η λεκάνη περιλαμβάνει επτά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια καλύπτονται από το τροπικό δάσος. Η περιοχή περιλαμβάνει εδάφη που βρίσκονται σε εννέα χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους βρίσκεται μέσα στη Βραζιλία, (περίπου το 60% του δάσους). Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα ζωτικό πνεύμονα για τον πλανήτη. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι απαράμιλλο σε βιοποικιλότητα.

Η περιοχή φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων, δεκάδες χιλιάδες φυτά και περίπου 2.000 είδη πουλιών και θηλαστικών. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 40.000 χιλιάδες είδη φυτών, 3.000 ψάρια, 1.294 πουλιά, 427 θηλαστικά, 428 αμφίβια και 378 ερπετά έχουν ταξινομηθεί επιστημονικά στην περιοχή.

Στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου ζουν και πολλά επικίνδυνα είδη όπως το ηλεκτρικό χέλι, δηλητηριώδη βατράχια, νυχτερίδες βαμπίρ, παράσιτα κ.α. Το 20% του οξυγόνου του πλανήτη παράγεται από αυτό. Ο πνεύμονας αυτός όμως σιγά σιγά σβήνει εξαιτίας της αλόγιστης εκμετάλλευσης του από τον άνθρωπο. Η αποψίλωση των δασών είναι ο μεγάλος κίνδυνος για το δάσος του Αμαζονίου.

Τα τελευταία χρόνια τεράστιες εκτάσεις του δάσους χάθηκαν και μετατράπηκαν σε βοσκοτόπια και γεωργικές εκτάσεις. Εκτιμάται ότι περίπου 2,700 εκατομμύρια στρέμματα αποψιλώνονται κάθε χρόνο.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού