Το χαρακτηριστικό τιτίβισμα των χελιδονιών και τα χορευτικά τους φτερουγίσματα αποτελούν τον προάγγελο της Άνοιξης και της ανθοφορίας στον τόπο μας. Το πιο γνωστό είδος χελιδονιού που συναντάται στην Κύπρο είναι το Σταβλοχελίδονο που φέρει το επιστημολογικό όνομα στα λατινικά Hirundo rustica. Προσαρμόζεται εύκολα στις περιοχές που επισκέπτεται, χωριά και πόλεις, και είναι πολύ εξοικειωμένο με τον άνθρωπο.
Το μαυρόασπρο φτέρωμά του, η μακριά ψαλιδωτή ουρά του και ο κοκκινωπός λαιμός του είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Σταβλοχελίδονου, που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη της οικογενείας του. Ακόμα, ένα πολύ εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της εμφάνισής του είναι ότι στο πάνω μέρος του φτερώματός του ξεχωρίζει ένα μεταλλικό σκούρο μπλε χρώμα, ενώ το υπόλοιπο κάτω μέρος του φτερώματός του είναι λευκό. Το μέγεθος του σώματός του κυμαίνεται από 19 – 21 εκατοστά. Αναπαράγεται δύο φορές τον χρόνο την περίοδο Απριλίου – Αυγούστου. Οι φωλιές του βρίσκονται συνήθως κάτω από βεράντες και εξωτερικές αποθήκες σπιτιών. Τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με μικροσκοπικά έντομα, τα οποία εγκλωβίζει με το ράμφος του κατά τη διάρκεια της πτήσης του μιας και είναι εναερόβιο πτηνό.
Γενικότερα τα χελιδόνια είναι ιδιαίτερα ευκίνητα και εντυπωσιάζουν με τα μοναδικά ακροβατικά τους πετάγματα. Το μεγάλο ταξίδι των χελιδονιών διαρκεί αρκετές εβδομάδες και φτάνει μέχρι και τα 20.000 χλμ.
Το Σταβλοχελίδονο συμπεριλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο για προστασία των απειλούμενων ειδών και ειδικότερα στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων. Η προστασία λοιπόν των χελιδονοοικογένειων είναι πολύ σημαντική.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού