Το Άρον το Σιντενίσειο (Arum sintenisii) ανήκει στην οικογένεια των Αροειδών (Araceae) και χαρακτηρίζεται ως ενδημικό φυτό της Κύπρου, δηλ. το συναντούμε μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο.
Είναι πολυετής, όρθια, κονδυλώδης πόα, ένα γεώφυτο, με ύψος που φτάνει μέχρι και τα 65 εκατοστά. Έχει ευχάριστο άρωμα και μεγάλα φύλλα σαϊτοειδή, τα οποία αναπτύσσονται απευθείας από τον υπόγειο κόνδυλο πριν από την ανθοφορία, προς το τέλος του φθινοπώρου (2).
Το άρον το Σιντενίσειο είναι εξωτερικά γυαλιστερό πρασινωπό με πορφυρή-καστανή χροιά και εσωτερικά έντονα πορφυρό. Εσωτερικά υπάρχει ο πορφυρόχρωμος σπάδιξ (άνθος) που είναι όρθιος, έχει 5.5-16 εκατοστά, αποτελεί το 1/3-1/2 του μήκους της σπάθης και έχει απόδισκο το πάνω τμήμα (3). Τα άνθη, τα οποία είναι αρωματικά, βρίσκονται στο ίδιο ύψος ή πιο ψηλά από το επίπεδο των φύλλων (1,2,3).
Το Άρον το Σιντενίσειο εντοπίζεται σε δύο γνωστές θέσεις: η μία στην Κυθρέα όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1880 και η δεύτερη στην Ανδρολύκου της επαρχίας Πάφου (1). Γενικά, απαντάται σε υγρές θέσεις σε καλλιεργημένα εδάφη και σε ακαλλιέργητους ελαιώνες, σε υψόμετρο 250-600m. Η φύτρωση είναι επίγεια (3). Η άνθιση ξεκινά από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο και η καρποφορία τον Μάιο με Ιούνιο (1,2,3).
Ο υποπληθυσμός στην Ανδρολύκου (880 φυτά) απειλείται από δύο παράγοντες: την ανάπτυξη της γης για οικιστικούς σκοπούς αλλά και την υπερβόσκηση. Η πρώτη απειλή φαίνεται ότι οδήγησε στην εξαφάνιση του φυτού από τη μοναδική γνωστή θέση στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου (1,3). Γίνονται διάφορες ενέργειες για την προστασία του συγκεκριμένου είδους.
Μερικά από τα μέτρα προστασίας είναι: η εγκατάσταση ενός μικρού αριθμού φυτών στον Βοτανικό Κήπο του Ακάμα, η μελέτη της κατάστασης του υποπληθυσμού στην Κυθρέα, η έρευνα στην περιοχή Καλογραίας, από όπου συλλέχθηκε το 1880 και η έρευνα στα Βρέτσια και στα χωριά της Λαόνας, όπου πιστεύεται ότι είναι πιθανόν να εντοπιστούν νέοι υποπληθυσμοί (1).
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού