Κατά τη διάρκεια της γεωλογικής ιστορίας της Γης, η στάθμη της θάλασσας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των περισσότερων ακτών του κόσμου.
Στις μέρες μας, το επίπεδο της θαλάσσιας στάθμης αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η στάθμη των θαλασσών ανέβηκε κατά 17 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα, με τον ρυθμό της αύξησης να επιταχύνεται κατά 3 χιλιοστά ετησίως.
Πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο του Πότσδαμ για την Κλιματική Αλλαγή, αναφέρουν ότι για κάθε βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία, αναμένεται άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2,3 μέτρα.
Η παγκόσμια υπερθέρμανση θεωρείται το βασικότερο αίτιο για το λιώσιμο των πάγων και συνεπώς την ανύψωση του νερού στους ωκεανούς.
Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών προβλέπεται ότι θα έχει τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Πολλές από τις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές. Αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 634 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα πρώτα 10 μέτρα από την ακτογραμμή, μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.
Επίσης, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στη βιοποικιλότητα. Στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, θα εμφανιστούν νέα τροπικά είδη, απειλώντας με εκτοπισμό ή και εξαφάνιση τα ενδημικά είδη της Μεσογείου. Στην Κύπρο, η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας υπολογίζεται σε 4 mm τον χρόνο.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού