Ο κόσμος μας κατακλύζεται από ηλεκτρονικές συσκευές (παιγνίδια, αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα κλπ) που δουλεύουν με μπαταρίες. Η εύκολη χρήση και γρήγορη αντικατάσταση των μπαταριών, συνέβαλαν στην ταχύτατη εξάπλωση τους.
Τι γίνεται όμως με τις άδειες μπαταρίες που καταλήγουν στα σκουπίδια και πώς μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον; Τη βασική ύλη για τη δημιουργία μπαταριών αποτελούν βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο, λίθιο, κ.ά. τα οποία, όταν διαρρέουν στο περιβάλλον, είναι διαβρωτικά, ιδιαίτερα τοξικά και σχετίζονται με δηλητηριάσεις, καρκινογενέσεις και άλλες παθήσεις.
Μία και μόνο μπαταρία μπορεί να ρυπάνει 1 m3 χώματος και 400 m3 νερού. Στο περιβάλλον, τα βαρέα μέταλλα των μπαταριών απορροφώνται από τους οργανισμούς και βιοσυσσωρεύονται, δηλαδή δεν διασπώνται και εγκλωβίζονται στο σώμα των οργανισμών, με τη συγκέντρωσή τους να αυξάνεται καθώς κινούμαστε σε υψηλότερα επίπεδα στην τροφική αλυσίδα.
Στην Κύπρο, περίπου 120 τόνοι μπαταριών καταλήγουν κάθε χρόνο σε χωματερές. Δημιουργείται λοιπόν η επιτακτική ανάγκη για ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, που θα βοηθήσει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και σε μακροχρόνια εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια συλλογής κοινών μπαταριών με εγκατάσταση ειδικών κάδων ανακύκλωσης σε κομβικά σημεία όπως υπεραγορές, σχολεία, δημόσια κτήρια και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού