Αναρωτηθήκατε ποτέ τι απογίνονται τα φθαρμένα ελαστικά αυτοκινήτων τα οποία αντικαθίστανται με καινούρια;
Παλαιότερα, αφήνονταν στις χωματερές σε τεράστιους μαύρους σωρούς ή καίγονταν, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο και πυκνό στρώμα μαύρου καπνού με επικίνδυνα χημικά αέρια να καλύπτει τον ουρανό.
Κατά την καύση των ελαστικών απελευθερώνονται τοξικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα, αλλά και καρκινογενέσεις.
Η ΕΕ, για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, παροτρύνει τα Κράτη Μέλη να συντάξουν και να εφαρμόσουν νομοθετικό πλαίσιο για τη συλλογή και διαχείριση των αποβλήτων ελαστικών, κάτι που πράττει και η Κύπρος από το 2011.
Σήμερα στην Κύπρο εδρεύουν εταιρίες συλλογής και διαχείρισης ελαστικών, οι οποίες επεξεργάζονται τα ελαστικά απόβλητα με 3 διαφορετικούς τρόπους: με πυρόλυση, με κοπή και με κοκκοποίηση.
Κατά την πυρόλυση, το ελαστικό θερμαίνεται χωρίς την παρουσία οξυγόνου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ατμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας ως καύσιμη ύλη ή να συμπυκνωθούν ως λάδι και να χρησιμοποιηθούν μετέπειτα για καύση.
Κατά τις διαδικασίες κοπής και κοκκοποίησης, δημιουργούνται μικρά σωματίδια ελαστικού και μεταλλικές ίνες οι οποίες επαναχρησιμοποιούνται για κατασκευή μεταλλικών αντικειμένων. Τα ελαστικά μικροσωματίδια επαναχρησιμοποιούνται για κατασκευή ελαστικών πλακιδίων που τοποθετούνται σε παιδικές χαρές και νηπιαγωγεία, για την κάλυψη του εδάφους σε γήπεδα μίνι ποδοσφαίρου και ως πρόσθετο υλικό στην άσφαλτο, το οποίο απορροφά κραδασμούς και ηχητικά κύματα, μειώνοντας έτσι την ηχορύπανση.
Παρ’ όλες τις διαδικασίες συλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων ελαστικών, υπολογίζεται ότι 500-600 χιλιάδες ελαστικά απορρίπτονται κάθε χρόνο στην κυπριακή φύση.
Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε την απόρριψη ελαστικών ατομικά αλλά και συλλογικά, ζητώντας από τους εργαζόμενους στα σημεία εφαρμογής ελαστικών να παραδίδουν τα χρησιμοποιημένα ελαστικά σε διαπιστευμένους φορείς ανακύκλωσης.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού