Διεθνώς υπάρχει μια τάση να χρησιμοποιούνται ως υλικά για ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ, ανακυκλωμένα υλικά.

Πολλοί είναι οι σχεδιαστές υψηλής ραπτικής και βιομηχανίες ειδών ένδυσης και υπόδησης, που στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τη δημιουργία νέων προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά. Πολλές εταιρείες, μέχρι στιγμής, υιοθετούν τη νέα τάση της μόδας και οργανώνουν διαφημιστικές εκστρατείες για  ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με τα οφέλη της αγοράς ρούχων από ανακυκλωμένα υλικά.

Η δημιουργία ειδών ένδυσης από ανακυκλωμένα ρούχα στοχεύει στη μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης της βιομηχανίας μόδας, περιορίζοντας την ποσότητα υφασμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο και παπούτσια με πράσινη ετικέτα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από οργανικό βαμβάκι, μερικώς ανακυκλωμένο καουτσούκ, σόλες και κορδόνια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μπουκάλια.

Επίσης, στον τόπο μας υπάρχει μια μεγάλη εκστρατεία ανακύκλωσης ρούχων. Με τη συλλογή χρησιμοποιημένων ρούχων, παπουτσιών και λευκών ειδών, συμβάλλουμε στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, δίνουμε την ευκαιρία σε άτομα στην Κύπρο και το εξωτερικό που έχουν ανάγκη τα ρούχα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν καινούρια, ενώ όσα δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, μετατρέπονται σε ρούχα καθαρισμού, στουπιά, μονωτικά και άλλα χρήσιμα υλικά.

Ας συμβάλουμε κι εμείς στην προσπάθεια ανακύκλωσης των ρούχων και στην προώθηση ρούχων από ανακυκλωμένα υλικά.


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού