Ζούμε σε ένα πλανήτη που σφύζει από πλαστική ύλη. Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι υλικά που χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά και στη συνέχεια απορρίπτονται. Παρόλο που χρησιμοποιούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν διασπώνται και παραμένουν στο περιβάλλον για πάρα πολλά χρόνια.

Οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τα πλαστικά μιας χρήσης γιατί είναι εύχρηστα, προσαρμόσιμα, χρήσιμα και φθηνότερα σε σχέση με άλλα υλικά. Εντούτοις, όλα αυτά που νομίζουμε ότι κάνουν τη ζωή μας εύκολη σήμερα, είναι αυτά που θα κάνουν στο μέλλον τη ζωή των παιδιών μας πάρα πολύ δύσκολη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι χωματερές και το περιβάλλον έχουν γεμίσει με πλαστικά απόβλητα. Κάποια παρασύρονται στους ωκεανούς και φτάνουν σε όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον 270 χιλιάδες τόνοι πλαστικού επιπλέουν στους ωκεανούς με καταστροφικές επιπτώσεις στα τροφικά πλέγματα της θαλάσσιας ζωής. Η ρύπανση από τα πλαστικά υπάρχει σχεδόν παντού στους ωκεανούς και αποτελεί το 85% των θαλάσσιων απορριμμάτων. Σκεφτείτε ότι η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να γεμίσει 39.000 απορριμματοφόρα.

Αλλά και στη ξηρά, η έκλυση τοξικών αερίων σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο κίνδυνος ζωής των άγριων ζώων και της θαλάσσιας ζωής είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα που επιφέρει η απόρριψη των πλαστικών μιας χρήσης στο περιβάλλον. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα πλαστικά αντικείμενα παράγονται από πετρέλαιο, το οποίο είναι μη ανανεώσιμος πόρος.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει από την αλόγιστη χρήση τους είναι επιτακτική ανάγκη. Ευτυχώς, μπορούμε ακόμα όλοι μας να κάνουμε μικρά βήματα στην καθημερινή μας ζωή για να μειώσουμε τα πλαστικά απορρίμματα και να σώσουμε τον πλανήτη μας. Σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το αργότερο μέχρι το 2021 θα απαγορευθούν όλα τα πλαστικά μιας χρήσης.

Ας συμβάλλουμε όλοι σε αυτήν την προσπάθεια.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού