Ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, έκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, υιοθετώντας σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα, όπως είχαν αναφερθεί ενώπιον του δικαστηρίου.
Η απόφαση του Ανωτάτου που συνήλθε ως Συμβούλιο προβλέπει άμεση παύση του Γενικού Ελεγκτή, είναι ομόφωνη και αποτελείται από 209 σελίδες.
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Αντώνης Λιάτσος, στην αρχή της διαδικασίας είπε ότι δεν ελέγχθηκαν οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή, αλλά η γενικότερη στάση και συμπεριφορά του.
Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Την ανάγνωση της απόφασης ανέλαβε ο δικαστής Τεύκρος Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε σε 15 κεφάλαια πάνω στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση:
• Σε ότι αφορά στο θέμα των Χρυσών Διαβατηρίων το Συμβούλιο διαπιστώνει ότι ο Γενικός Ελεγκτής είχε στη διαθεσή του όλους του φακέλους και όχι μόνο τους πέντε, στους οποίους ο ίδιος αναφερόταν και άρα οι απόψεις του Ελεγκτή περί παρακώλησης του έργου του έμειναν μετέωρες.
• Το Συμβούλιο απέρριψε τη θέση Γενικού Ελεγκτή ότι ο τρόπος αντίδρασης προς τις γνωματεύσεις Γενικού Εισαγγελέα αποτελεί απλώς διαφωνία, αλλά έλλειψη σεβασμού προς τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα.
• Για τις καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, το Συμβούλιο έκρινε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραβίασε κατά βάναυσο τρόπο το τεκμήριο της αθωότητας του Σάββα Αγγελίδη. Αναφέρθηκε ότι «προκαλεί εντύπωση το απαράδεκτο του γεγονότος να διαβιβάζεται μια νόμιμη καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή και στη συνέχεια να έρχεται ο διαβιβαστής να αμφισβητεί την απόφαση της Αρχής».
• Το Ανώτατο αναφέρθηκε και στην Σελίδα: Ομάδα Στήριξης του Ελεγκτή στο facebook. Σύμφωνα με το Δικαστήριο παρόλο που είχε εκδώσει ανακοίνωση διαχωρίζοντας τη θέση του, η ουσία ήταν πως η σελίδα είχε το όνομα και τη φωτογραφία του και επέτρεπε αναρτήσεις με αισχρό περιεχόμενο.
• Σε σχέση με τον έλεγχο της Αστυνομίας για ανείσπρακτα εξώδικα σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Το Συμβούλιο αναφέρει ότι η προσέγγισή του Ελεγκτή, να ζητά στοιχεία ονομαστικά, ήταν παντελώς λανθασμένη λόγω προσωπικών δεομένων, Ωστόσο δεν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα σε βάρος του Ελεγκτή.
• Για το κεφάλαιο πολλαπλές συντάξεις, το Συμβούλιο αναφέρει «οι προσεγγίσεις Γενικού Ελεγκτή στερούνται πειστικότητας, αφού αποδίδεται στον Γενικό Εισαγγελέα πως εσκεμμένα έδινε γνωματεύσεις, κάτι με το οποίο διαφωνούμε».
Το Συμβούλιο, όπως αναφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, έλαβε υπόψιν την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Τονίστηκε ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά δεν περιορίζεται μόνο στα καθήκοντα του κρατικού αξιωματούχου αλλά και στην όλη συμπεριφορά του.
Το Συμβούλιο αποδέχθηκε την απόδοση αλλότριων κινήτρων στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο Γενικός Ελεγκτής, όφειλε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και όχι να στήνει λαϊκά δικαστήρια. Η συμπεριφορά του κρίθηκε απαράδεκτη και επικίνδυνη για το κράτος δικαίου.
Με την ανακοίνωση της παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε μία κατάμεστη αίθουσα μέλη του προσωπικού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που βρέθηκαν εκεί, ξέσπασαν σε κλάματα και λυγμούς.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις.
Δηλώσεις έκανε όμως ο κ. Μιχαηλίδης ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για απόφαση κόλαφο για την ελευθερία του λόγου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης του στα κοινά για πάταξη της διαφθοράς.