Το Τηλεσκόπιο James Webb παρατήρησε για πρώτη φορά διοξείδιο του άνθρακα σε πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες τη Δευτέρα.

Οι πλανήτες-γίγαντες αερίων δεν είναι ικανοί να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή, αλλά παρέχουν ενδείξεις σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι απομακρυσμένοι πλανήτες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal.

Το σύστημα HR 8799, το οποίο απέχει 130 έτη φωτός από τη Γη, είναι μόλις 30 εκατομμυρίων ετών, “μωρό” σε σύγκριση με την ηλικία του ηλιακού μας συστήματος που ανέρχεται στα 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Μια ερευνητική ομάδα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το Webb για να ανιχνεύσει άμεσα το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και των τεσσάρων γνωστών πλανητών του συστήματος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν όργανα που μπλοκάρουν το φως από φωτεινά αστέρια, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη θέα στους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω τους. «Είναι σαν να βάζετε το δάχτυλό σας μπροστά από τον Ήλιο όταν κοιτάτε τον ουρανό», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Γουίλιαμ Μπάλμερ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κανονικά, το τηλεσκόπιο Webb ανιχνεύει εξωπλανήτες παρατηρώντας τους όταν περνούν μπροστά από το αστέρι τους. Αυτή η μέθοδος ήταν ο τρόπος με τον οποίο το Webb ανίχνευσε έμμεσα το CO2 στην ατμόσφαιρα του πλανήτη WASP-39 το 2022. «Βλέπουμε πραγματικά το φως που εκπέμπεται από τον ίδιο τον πλανήτη, σε αντίθεση με το αποτύπωμα αυτού του φωτός από το αστέρι που τον φιλοξενεί», είπε ο Μπάλμερ.

Ο Μπάλμερ σύγκρινε τη διαδικασία με το να χρησιμοποιείς φακό για να εντοπίσεις πυγολαμπίδες δίπλα σε έναν φάρο.

Ενώ αυτοί οι πλανήτες ίσως να μην μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή, είναι πιθανό να είχαν φεγγάρια που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν, πρόσθεσε.

Υπάρχουν αποστολές που είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή στους τεράστιους ωκεανούς κάτω από τα παγωμένα κέλυφη ορισμένων φεγγαριών του Δία.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι απαραίτητο για τη ζωή στη Γη, κάνοντάς το βασικό στόχο στην αναζήτηση για ζωή αλλού.

Επειδή το CO2 συμπυκνώνεται σε μικρά σωματίδια πάγου, η παρουσία του μπορεί να ρίξει φως στη διαδικασία σχηματισμού των πλανητών.

Οι αστρονόμοι έχουν τώρα ανακαλύψει σχεδόν 6.000 εξωπλανήτες, πολλοί από αυτούς γίγαντες– και κανένας από αυτούς δεν είναι γνωστό ότι είναι κατοικήσιμος.

Το «μεγαλύτερο βήμα προόδου που πρέπει να κάνουμε» είναι να επικεντρωθούμε σε μικρότερους πλανήτες, του μεγέθους της Γης, είπε ο Μπάλμερ.

Πηγή: ΚΥΠΕ