Η αξιοποίηση και βελτιστοποίηση της γηγενούς ποικιλίας «Ξυνιστέρι» υπό μεταβλητές συνθήκες αμπελώνα, ήταν το βασικό αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος VitiSaroma, που ολοκληρώθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος VitiSaroma και τα αποτελέσματα που είχε στις διάφορες εφαρμογές, σε διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Λεμεσό.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Οινοποιείο Κυπερούντας και το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Ελλάδας, ενώ βασικό αντικείμενο του ερευνητικού έργου, ήταν η αξιοποίηση και βελτιστοποίηση της γηγενούς ποικιλίας «Ξυνιστέρι» υπό μεταβλητές συνθήκες αμπελώνα, με έμφαση στον αρωματικό χαρακτήρα του παραγόμενου κρασιού.
Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα από τον επικεφαλής οινολόγο του Οινοποιείου Κυπερούντας Μηνά Μηνά, ενώ στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Μαγγανάρης ανέλυσε τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν για τον σχεδιασμό του προγράμματος. Επιπρόσθετα, ανέλυσε τις προοπτικές των αποτελεσμάτων στην εφαρμογή στους Κυπριακούς αμπελώνες.
Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή του Τμήματος Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Πίζας Claudio D’Onofrio ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση αρωμάτων σταφυλιού και του παραγόμενου οίνου στον αμπελώνα, ενώ τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Tuscia Andrea Bellincontro, με αντικείμενο τις μη καταστροφικές τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας των σταφυλιών στο πεδίο κατά την μετασυλλεκτική περίοδο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και καταληκτικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους.
Πηγή: ΚΥΠΕ