Το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενέκρινε σήμερα ψήφισμα για την παράταση της εντολής ενός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για την καταγραφή των φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, οι οποίες, σύμφωνα με ακτιβιστές, έχουν αυξηθεί δραστικά μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι.

Δεκαοκτώ μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν υπέρ, ενώ 22 απείχαν και επτά ψήφισαν κατά.

«Ο Ειδικός Εισηγητής είναι μία από τις τελευταίες οδούς για την κοινωνία των πολιτών να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο σημαντικό έργο της και να δώσει φωνή σε όσους διακινδυνεύουν τη ζωή τους», δήλωσε στο Συμβούλιο η Καταρίνα Στας, πρέσβειρα της Γερμανίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η ειδική εισηγήτρια Μαριάνα Κατζαρόβα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, περιγράφοντας μια «συστηματική καταστολή» της κοινωνίας των πολιτών.

Σε έκθεσή της αναφέρει ότι η Ρωσία έχει υιοθετήσει νόμους για να «φιμώσει την κοινωνία των πολιτών και να τιμωρήσει ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους για την αντιπολεμική τους στάση».

Η Μόσχα έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει αβάσιμες τις επικρίσεις αυτές όσον αφορά τα δικαιώματά της.

Όταν πέρυσι δημιουργήθηκε η εντολή του ειδικού εισηγητή, ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξουσιοδοτήθηκε να εξετάσει το ιστορικό ενός από τα λεγόμενα «P5» μέλη των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία κατέχουν μόνιμες έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Αυτό το ψήφισμα δεν αποτελεί αντανάκλαση της πολιτικοποίησης, αλλά αντανακλά την ανάγκη να διασφαλιστεί ο καθολικός σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Μισέλ Τέιλορ, μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Καμία χώρα δεν είναι υπεράνω ελέγχου, ανεξάρτητα από το πόσο ενοχλητικό ή ντροπιαστικό κι αν το βρίσκει, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός είναι ο στρατός της, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η εμβέλεια των πληρεξουσίων της και ανεξάρτητα από το πόσο επιθετικά απειλεί ή καλοπιάνει άλλες χώρες», δήλωσε η Τέιλορ.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ