Του Κωνσταντίνου Νικολάου

Θες να γράψεις για τις αδικίες στον αθλητισμό και δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Πραγματικά τι να πρωτοπείς; Ότι για άλλη μια φορά λήφθηκαν μέτρα α λα καρτ ή ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, τον οποίο έπρεπε να τον προσέχουν σαν τα μάτια τους, έχει καταντήσει ο τελευταίος τροχός της άμαξας του κυπριακού αθλητισμού;

Είναι λυπηρό, αλλά δυστυχώς ορισμένοι με τις αποφάσεις τους, προκαλούν τον θυμό των υπολοίπων, οι οποίοι με την σειρά τους νιώθουν έντονα το αίσθημα της αδικίας.

Βέβαια, κάποιος ο οποίος είναι απέξω του χορού ή τέλος πάντων δεν ασχολείται αρκετά με τα υπόλοιπα αθλήματα του τόπου, θα αναλογιστεί προς τι όλο αυτό… Η απάντηση είναι τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας, σε συνδυασμό με την διευκρινιστική ανακοίνωση του ΚΟΑ.

Παίρνοντας, όμως, τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να σημειωθεί ότι από την περασμένη Κυριακή 10 Ιανουαρίου, μέχρι και το τέλος του μήνα, έχουν δικαίωμα διεξαγωγής αγώνων τα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας σε ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα και χειροσφαίριση. Επίσης, προπονήσεις μέχρι πέντε ατόμων μπορούν να κάνουν οι αθλητές των πιο πάνω αθλημάτων που αγωνίζονται μέχρι και στην Γ’ Κατηγορία, όπως και οι αθλητές υψηλής επίδοσης, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του ΚΟΑ.

Λοιπόν, όλα τα πιο πάνω είχαν ως φυσικό επακόλουθό να προκύψουν έντονες αντιδράσεις από τις υπόλοιπες ομοσπονδίες, οι οποίες μάλιστα είναι σαφώς περισσότερες από αυτές που πήραν το δικαίωμα να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τα πιο πάνω μέτρα μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη και ως προκλητικά, μιας και αδικούν παράφορα μια μεγάλη μερίδα αθλητών, οι οποίοι μπορεί να μην βρίσκονται στον κατάλογο του ΚΟΑ, αλλά έχουν τις προοπτικές για να βρεθούν εκεί στο μέλλον. Ταυτόχρονα, εκτός έμειναν και αθλητές, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια εκπροσώπησαν την Κύπρο ακόμη και σε Ολυμπιακούς αγώνες!

Επίσης, παρά το ότι παραμένουν στην απέξω όλα τα ατομικά αθλήματα, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως έγιναν εξαιρέσεις και όσον αφορά τα ομαδικά αθλήματα, αφού μεταξύ άλλων εκτός έμεινε η υδατοσφαίριση.

Όσον αφορά τις συνέπειες από τις πιο πάνω αποφάσεις, τονίζεται ότι μεταξύ άλλων διακόπτεται η εξέλιξη μια μεγάλης μερίδας αθλητών, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες προπονητές και βοηθητικό προσωπικό των υπόλοιπων αθλημάτων κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά (κάποιοι ήδη είναι άνεργοι).

Πλέον οι ομοσπονδίες που εξαιρέθηκαν από τα νέα μέτρα, ελπίζουν πως θα τους επιτραπεί να κάνουν προπονήσεις τουλάχιστον σε Εθνικό επίπεδο. Στόχος τους είναι να συνεχίσουν να διατηρούνται σε καλό ρυθμό οι κορυφαίοι τους αθλητές, ορισμένοι από αυτούς αποδεδειγμένα έχουν τις δυνατότητες να προσφέρουν διακρίσεις στον αθλητισμό της Κύπρου.

Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά στις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, οι οποίες αν μη τι άλλο έφεραν ελπίδα και αισιοδοξία. Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας να αυξηθεί ο αριθμός των αθλητών που επιτρέπεται να προπονούνται.

Αν θα αλλάξει κάτι θα φανεί στην πορεία, όμως τη δεδομένη στιγμή η ουσία είναι πως ο κυπριακός αθλητισμός αιμορραγεί, καθώς έχει η πληγεί η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών του, τα οποία δεν είναι άλλα από όλα αυτά τα «μαχαιρωμένα» αθλήματα που εξαιρέθηκαν πριν από περίπου μια εβδομάδα…

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6