Ελλιπή το χαρακτηρίζει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης – αν έχει το αλάθητο του Πάπα ρωτά τον Γενικό Ελεγκτή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών
Ελλιπές χαρακτήρισε το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου για τις πολιτογραφήσεις, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.
Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει πως παρουσιάζονται «ξεκάθαρες παραβιάσεις των κριτηρίων, στο Πόρισμα οι οποίες νερώνονται και εξαφανίζονται». Διερωτάται δε ο Γενικός Ελεγκτής κατά πόσο έγιναν έλεγχοι για την πραγματική κατοχή ακινήτων, ενώ σημειώνει ότι κανένα σχόλιο δεν έγινε για την πολιτογράφηση συγγενών.
Έντονα αντέδρασε ο Σωκράτης Χάσικος .«Αν κριθείς και επικριθείς από το πόρισμα το σέβομαι. Εσύ κ. Γενικέ Ελεγκτή το ισοπεδώνεις και το απαξιώνεις σαν τον τελευταίο πολιτικάντη. «Τι είσαι επιτέλους, πολιτικός, δημοσιογράφος ή Πάπας με το αλάθητο;», διερωτάται ο κ. Χάσικος. Καλεί δε τον Γενικό Ελεγκτή να σεβαστεί τον θεσμό που υπηρετεί μακριά από εμμονές και πείσματα, κατά την έκφραση του.
Το πόρισμα το οποίο δόθηκε από χθες στην δημοσιότητα περιλαμβάνει 12 φακέλους πολιτογραφήσεων και 42 διαβατήρια που δόθηκαν, δέχεται επικρίσεις ότι οι όροι εντολής της Επιτροπής ήταν να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις πολιτογραφήσεων και όχι μόνο οι συγκεκριμένες, ενώ με επίκληση στα προσωπικά δεδομένα αρκετά σημεία ήταν μαυρισμένα. Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου δήλωσε στον Αντ1 ότι η Επιτροπή είχε διοριστεί από το Υπ. Συμβούλιο ως ad hoc επιτροπή για προβεί σε εισηγήσεις για τους κανονισμούς του προγράμματος των πολιτογραφήσεων που δεν είχαν ψηφιστεί μέχρι τότε. Επίσης ανέφερε ότι στόχος ήταν να γίνουν εισηγήσεις για το νομικό κώλυμα που υπήρχε, ώστε να μπορούν να αποστερηθούν πολιτογραφήσεις.
Ανέφερε ακόμα ότι το πόρισμα επικεντρώθηκε σε περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ενώ εισηγείται για 4 φακέλους που αντιστοιχούν σε 7 πρόσωπα να αρχίσει η εξέταση για ανάκληση της υπηκοότητας, καθώς φαίνεται ότι απέκτησαν υπηκοότητα με παραπλανητικά και ενδεχομένως και ψεύτικα στοιχεία. Φαίνεται όπως είπε ότι δεν είχαν εντοπιστεί σε αρκετές περιπτώσεις είτε από τους παρόχους υπηρεσιών τους μεσάζοντες δηλαδή, είτε από το Υπ. Εσωτερικών διάφορα παραπλανητικά στοιχεία και δεν υπήρχε έλεγχος στην παραχώρηση διαβατηρίων.