Ξεκάθαρος στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, είναι η έκδοση ανακοινωθέντος για επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, δήλωσε στο Κρατικό Ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζει πολύ καλά και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, η λύση δύο κρατών, που ενδεχομένως να καταθέσει η Τουρκική πλευρά, δεν προσφέρεται ούτε καν για συζήτηση. Επανέλαβε πως η προσπάθεια επικεντρώνεται σε έναν και μοναδικό στόχο, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Όσον αφορά στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη πενταμερή, επεσήμανε πως μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει και υπογράμμισε ότι εάν αυτό επιτευχθεί, θα είναι μια θετική εξέλιξη.
Απαισιόδοξος ο Ακιντζί ενόψει πενταμερούς
Μεγάλο χάσμα υπάρχει ανάμεσα στις πλευρές στο Κυπριακό ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, όπως φαίνεται από τις εκατέρωθεν δηλώσεις, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος τέως ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Γενί Μπακίς, σύμφωνα με το ΓΤΠ.
«Για να μπορούσε κανείς να περιμένει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τη συνάντηση, θα έπρεπε να υπάρχει ένα κοινό όραμα ανάμεσα στις πλευρές», είπε και πρόσθεσε: «Όμως, όπως γίνεται αντιληπτό από τις δηλώσεις που γίνονται από τις δύο πλευρές και από την Τουρκία, γίνεται λόγος για μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις απόψεις».
Μετά από τις «παλινδρομήσεις», όπως τις χαρακτήρισε, της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά το Κραν Μοντάνα, στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο υπήρξε επιστροφή στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, όπως αντικατοπτρίζεται στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.
Σημείωσε ότι η χαλαρή ομοσπονδία ή η αποκεντρωμένη ομοσπονδία στην οποία αναφέρθηκε κατά καιρούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι κάτι στο οποίο αντιτίθεται η τ/κ πλευρά. Αντιθέτως, πρόσθεσε, είναι κάτι το οποίο προσπάθησε να επιτύχει κατά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες, όμως αντιτίθετο σε αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά. Είπε ότι η άποψη που αφορά την αύξηση των εξουσιών των «ιδρυτικών κρατών» αντί η συγκέντρωση εξουσιών στο κέντρο, είναι κάτι που ανέκαθεν έβλεπε θετικά η τουρκοκυπριακή πλευρά.
«Όμως, η σύνοψη της κατάστασης που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η εξής κατά την γνώμη μου: Η ελληνοκυπριακή πλευρά στο πρόσωπο του Αναστασιάδη φαίνεται να προτίθεται να συνεχίσει τη σύγχυση στη στάση της σε σχέση με την πολιτική ισότητα. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία αυτής της περιόδου προβάλλουν την απαίτηση για δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Δεν τίθεται θέμα να βρει στήριξη αυτή η πολιτική στάση. Για τον λόγο αυτό, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ξεκαθαρίσει τη στάση της σε σχέση με την πολιτική ισότητα και η τουρκική πλευρά δεν επιστρέψει στις παραμέτρους του ΟΗΕ, δεν φαίνεται εφικτό να βγει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα απ’ αυτή τη συνάντηση. Αν υπάρξει αλλαγή στις στάσεις, πρέπει να κοιτάξουμε σε ποιο σημείο θα υπάρξουν αλλαγές και να προβούμε σε αξιολόγηση αναλόγως. […]».
Σημειώνοντας ότι αυτά που λέει σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δεν είναι νέα πράγματα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αυτά τα έλεγε και ο μακαρίτης Ραούφ Ντενκτάς επί σειρά ετών, χωρίς να καταφέρει να πάρει αποτέλεσμα. Υποστήριξε ότι δύο πράγματα δεν μπορούν να συμβούν στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι το ένα είναι να υπάρξει ένα ενιαίο κράτος υπό τη διοίκηση των Ελληνοκυπρίων και να τυγχάνουν συμπεριφοράς μειονότητας οι Τουρκοκύπριοι και το δεύτερο είναι τα δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη, κάτι που δεν πρόκειται να δεχτούν, όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα, αλλά και η διεθνής κοινότητα.
«Επομένως, η ομοσπονδία είναι εκεί ως η μοναδική φόρμουλα πάνω στην οποία θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία», είπε, υποστηρίζοντας ότι αργήσαμε να το κάνουμε αυτό και ευχόμενος να το είχαμε πετύχει το 2004 με το Σχέδιο Ανάν ή το 2017 στο Κραν Μοντάνα.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι η ομοσπονδία είναι η μοναδική εφικτή φόρμουλα.