Το «πρωτόγνωρο συνονθύλευμα κρίσεων» που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, «συνιστούν απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση» τόνισε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Αιγύπτιο πρόεδρο, μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο.
Ο κ Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η στρατηγική συνεργασία έχει ως βασικό στόχο την ευρύτερη προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ επανέλαβε την θέση των τριών χωρών για ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου.
«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στο Κάιρο για να συμμετάσχω σε δύο σημαντικότατες Συνόδους, τη διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου – Αιγύπτου και την Τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδος» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι «για την πετυχημένη διοργάνωση και τη θερμή φιλοξενία». «Όταν βρίσκομαι εδώ, αισθάνομαι πως βρίσκομαι στο σπίτι μου, λαμβάνοντας υπόψη και τους οικογενειακούς δεσμούς με την Αλεξάνδρεια» πρόσθεσε.

Yπογραφή διμερών και τριμερών μνημονίων συνεργασίας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί η σημερινή ημέρα μάς πρόσφερε την ευκαιρία να προβούμε σε εις βάθος επισκόπηση των στενών και φιλικών σχέσεων τόσο της Κύπρου με την Αίγυπτο, όπως επίσης της τριμερούς μας συνεργασίας με την Ελλάδα σε μία πλειάδα τομέων. Χαίρομαι για τις ουσιαστικές συζητήσεις που είχαμε και την υπογραφή σημαντικών διμερών και τριμερών μνημονίων σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η επικοινωνία, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η ενδυνάμωση των γυναικών κ.ά., κάτι που αποτελεί απτή ένδειξη του υψηλού και στρατηγικού επιπέδου των σχέσεών μας» πρόσθεσε.

Ανησυχία για τις περιφερειακές εξελίξεις

Σημαντικό μέρος των συζητήσεών, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, αποτέλεσαν οι περιφερειακές εξελίξεις. «Όλα αυτά που διαδραματίζονται στη γειτονιά μας, μία γειτονιά που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση πραγμάτων, που δεν μπορεί παρά να μάς προκαλεί ανησυχία και που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με το όραμα που οι τρεις χώρες έχουμε για την περιοχή για μία ειρηνική και σταθερή ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή» παρατήρησε.
«Ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων στην περιοχή μας, στη Συρία, τα όσα καταδικαστέα γίνονται στη Γάζα, στον Λίβανο, στο Σουδάν, τη Λιβύη, την Υεμένη, έχει συντελέσει σε ένα πρωτόγνωρο συνονθύλευμα κρίσεων που συνιστούν απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση» συνέχισε.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η τριμερής συνεργασία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μία συνεχής στρατηγική συνεργασία που έχει ως βασικό στόχο την ευρύτερη προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. «Ένας σχηματισμός που 10 χρόνια μετά έχει εξελιχθεί σε ένα υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής για την ύπαρξη συνθηκών καλής γειτονίας. Όπως σημειώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν, οι χώρες μας απορρίπτουν τις όποιες επεμβάσεις και παρεμβάσεις κρατών σε άλλα κράτη, την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών» σημείωσε.