Μόλις 20 ετών είναι ο νεαρότερος ασθενής με κορωνοϊό που νοσηλεύεται σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, καλώντας τον κόσμο να αξιοποιήσει το «όπλο και το προνόμιο» που του δίνει η Πολιτεία και να εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 26 άτομα εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών έχει μειωθεί στα 49 έτη με το νεότερο άτομο να είναι 20 μόλις ετών και η γηραιότερη 81 ετών».

Πρόσθεσε ότι «η πληρότητα του Νοσοκομείου Αναφοράς ανέρχεται γύρω στο 25%, αφού τις τελευταίες δύο ημέρες έγιναν επτά εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό». «Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται 87 άτομα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίηση τους» είπε και σημείωσε πως «οι κλίνες στο Κέντρο Αποκατάστασης έχουν αυξηθεί στις 130».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό θετικότητας που εντοπίζεται στην κοινότητα καθώς και στις ενεργές αλυσίδες μετάδοσης. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι νέοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ η επανεμφάνιση των αλυσίδων μετάδοσης του κορωνοϊού, κυρίως σε άτομα κάτω των 40 ετών, προδίδει ακριβώς τον εφησυχασμό του κόσμου και τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «ο εφησυχασμός των πολιτών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι θεωρούν πως ο κορωνοϊός έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, στο ότι υπήρξε ένας μήνας που παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και μια σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι όπου υπήρξε ύφεση. Ωστόσο όλα αυτά ανατρέπονται σήμερα και αυτό το διάστημα το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία είναι έξι φορές πιο επιθετική και εξαπλώνεται με πιο ραγδαίους ρυθμούς».

Εξήγησε ότι «τα βασικά συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης είναι η λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, οι πνευμονίες που εκδηλώνονται με ψηλούς πυρετούς, βήχα, δύσπνοια και μυοσκελετικά άλγη. Ένα άλλο πρόβλημα είναι και η αυξημένη χρήση των κλιματιστικών τα οποία ενδεχομένως να προκαλέσουν κρυολόγημα στους πολίτες που μπορεί να παραπλανηθούν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό για να χρειαστεί να ζητήσουν ιατρική βοήθεια».

Σύμφωνα με την κ. Χατζηγιάννη «ακριβώς αυτό το υποθετικό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα, ενώ οι πολίτες δεν έχουν την καχυποψία ότι είναι κορωνοϊός για να αποταθούν έγκαιρα στον γιατρό. Με την εμφάνιση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων, το κοινό πρέπει να ανησυχήσει μήπως είναι μόλυνση από τον κορωνοϊό και στη συνέχεια να εικάσει ότι ενδεχομένως να είναι μια απλή γρίπη ή κρυολόγημα».

Σε άλλη ερώτηση είπε πως «η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων, δηλαδή εκτός από την επανέναρξη των επαγγελματικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, τη μη σχολαστική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τη ραγδαία εξάπλωση της ινδική μετάλλαξης». «Η μόνη σανίδα σωτηρίας και το μόνο “όπλο” που έχουμε για καταπολέμηση του κορωνοϊού είναι ο εμβολιασμός όλων», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι «σε περίπτωση που το κοινό έχει δυσκολία στην εξασφάλιση των εμβολίων, είτε από τον προσωπικό τους γιατρό είτε από την Πύλη Εμβολιασμού, πρέπει να επισκεφθούν τα Εμβολιαστικά Κέντρα και να πάρουν πληροφορίες ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους και να ζητήσουν βοήθεια».

Σε ερώτηση για τις επιφυλάξεις που αρκετός κόσμος εξακολουθεί να έχει όσον αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, απάντησε πως «όλοι έχουν τις επιφυλάξεις τους, αλλά απ’ ότι φαίνεται είναι το μοναδικό όπλο για αντιμετώπιση και καταπολέμηση της Covid-19. Δεν μπορούμε συνεχώς να είμαστε σε καραντίνα και κάποτε πρέπει να επανέλθουμε τη φυσιολογική και κανονική μας ζωή» σημείωσε.

Όσον αφορά την λειτουργία της Πύλης Εμβολιασμού αλλά και τα εμβόλια γενικότερα, η Αμαλία Χατζηγιάννη εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το κοινό φαίνεται ότι δεν αξιοποιεί στο έπακρο αυτό το προνόμιο που του δίνεται από την πολιτεία».

«Υπάρχουν αρκετά εμβόλια στην Κύπρο και το κοινό θα πρέπει να σπεύσει να εμβολιστεί, ενώ σε περίπτωση που αντιμετωπίσει δυσκολίες με οποιεσδήποτε διαδικασίες, να μην διστάσει να ψάξει εναλλακτικές λύσεις ή αποταθεί στις αρμόδιες Αρχές για να τον βοηθήσουν να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τον εμβολιασμό», ανέφερε.