Έπειτα από πέντε χρόνια χωρίς αμερικανική παρουσία στην Unesco, στους κόλπους του οργανισμού του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, η Ουάσινγκτον επέστρεψε πανηγυρικά.

Οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει με απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τζιλ Μπάιντεν ήταν παρούσα στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην έδρα της Unesco στο Παρίσι, την Τρίτη, ανάμεσα σε εκείνες της Πορτογαλίας και του Κατάρ.

«Όταν συμμετέχουμε σε αυτόν τον συνασπισμό κρατών, μπορούμε να αγωνιστούμε για τις αξίες μας, όπως είναι η δημοκρατία, η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατανοεί ότι αν θέλουμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε, δείχνοντας τον δρόμο. Για αυτό είμαστε τόσο υπερήφανοι που επιστρέφουμε στην Unesco», είπε στην ομιλία της η Πρώτη Κυρία.

Την επιστροφή των ΗΠΑ χαιρέτισε και η γενική διευθύντρια της Unesco, Οντρέ Αζουλέ, σημειώνοντας ότι «σε καιρούς διχασμού επαναβεβαιώνουμε την ενότητά μας».

Η Τζιλ Μπάιντεν έφτασε τη Δευτέρα στη Γαλλία για την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στη χώρα αυτή αφότου ο σύζυγός της ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Συνοδευόμενη από την κόρη του ζεύγους, την Άσλεϊ, έγινε δεκτή στο Μέγαρο των Ηλυσίων από την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, την οποία γνωρίζει από παλιά και οι δύο γυναίκες αντάλλαξαν ένα θερμό φιλί.

 
Η Άσλεϊ Μπάιντεν και η Μπριζίτ Μακρόν ήταν παρούσες σήμερα στην τελετή επανεισδοχής των ΗΠΑ στην Unesco, όπως επίσης οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ και Ριμά Αμπντούλ-Μαλάκ, αλλά και η Τζούντιθ Πίσαρ, η μητέρα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μια σημαντική προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών στις ΗΠΑ.

Αύριο Τετάρτη η Τζιλ Μπάιντεν θα επισκεφθεί το αμερικανικό κοιμητήριο της Βρετάνης για να τιμήσει τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ