Μέχρι τον Ιούλιο του 2025 θα ολοκληρώσει την αντικατάσταση του προβληματικού εξοπλισμού της η ΑΗΚ στις πρώτες επτά πιο επικίνδυνες δασώδεις περιοχές, όπως ενημέρωσε την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Η Υπουργός ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι έχουν γίνει βήματα, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια συνάντησης που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, αφού είχαν καταγραφεί τρεις πυρκαγιές συνεπεία καλωδίων της ΑΗΚ τον Αύγουστο και συνολικά 7 μέχρι στιγμής, σε παραδασόβιες περιοχές. Η ΑΗΚ έπρεπε να ενημερώσει την Υπουργό για την εξέλιξη των μέτρων που λαμβάνει για να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, η αν. Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ο Διευθυντής και Υπηρεσιακοί του Τμήματος Δασών, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΑΗΚ.
Όπως είπε η Υπουργός στο ΚΥΠΕ, η ΑΗΚ κατέθεσε το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αντικατάστασης του εξοπλισμού της, που κατά προτεραιότητα γίνεται στα κρατικά δάση. «Όντως, ο προγραμματισμός που ακολουθεί σε επτά περιοχές που έχουν κριθεί ως οι πρώτες και πιο επικίνδυνες περιοχές, προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που μας είχε δώσει. Η πρώτη περιοχή ολοκληρώνεται τον Δεκέμβρη του ‘24 και η τελευταία περιοχή που είναι σε αυτό το στάδιο ολοκληρώνεται τον Ιούλιο ‘25».
Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου ήταν να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των προβληματικών καλωδίων πριν από το από την έναρξη της αντιπυρικής καλοκαιρινής περιόδου του 2025, «αλλά όπως μας εξηγήθηκε αυτό δεν είναι εφικτό. Οι δύο τελευταίες περιοχές θα ολοκληρωθούν η μία τον Ιούνιο ‘25 και η δεύτερη τον Ιούλιο ’25», είπε.
Το δεύτερο παραδοτέο που είχε να αναπτύξει η ΑΗΚ ήταν η ανάπτυξη του μηχανισμού παρακολούθησης των προβληματικών καλωδίων στις παραδασόβιες περιοχές και τις κοινότητες, πέραν του υφιστάμενου μηχανισμού παρακολούθησης που είχε και έχει για τη δασική γη. «Η ΑΗΚ μας ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει και θα υιοθετήσει τον ίδιο μηχανισμό παρακολούθησης που ακολουθεί για τις δασώδεις περιοχές και στις παραδασόβιες και στις κοινότητες. Αυτός είναι ένας νέος μηχανισμός που αναπτύσσει η ΑΗΚ, ο οποίος μας ικανοποιεί», ανέφερε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι η ΑΗΚ θα χρησιμοποιήσει και ειδικό εξοπλισμό για τη στήριξη των χαλαρών και άλλων προβληματικών αγωγών που βρίσκονται και στις περιοχές εκτός της δασικής γης.
Το τρίτο θέμα στο οποίο ανέμενε απαντήσεις η Υπουργός ήταν η δημιουργία μηχανισμού άμεσης ανταπόκρισης της ΑΗΚ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως ενημερώθηκε, από την 1η Σεπτεμβρίου η ΑΗΚ ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή μιας on call βάρδιας κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τις 12 μέχρι τις 7 το πρωί.
Το τέταρτο παραδοτέο ήταν να αναπτύξει μηχανισμό για την απομάκρυνση των κλαδεμάτων. Σύμφωνα με την Υπουργό, η ΑΗΚ έχει επικοινωνήσει με τις κοινότητες, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το θέμα είναι αρμοδιότητα των κοινοτήτων. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με κάποιους ενδιάμεσους χώρους που είναι υπό την ευθύνη των Επάρχων ή των ΕΟΑ και θα έπρεπε να κάνει περισσότερες συνέργειες για αυτό.
«Υπήρχε θετική ανταπόκριση. Είναι σημαντική η συνεργασία και η παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο εργάζεται η ΑΗΚ για να μπορέσει να αντικαταστήσει όλο αυτό τον προβληματικό εξοπλισμό της και κυρίως να μειώσουμε τις περιπτώσεις πρόκλησης φωτιάς από τα καλώδια. Πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι προληπτικές ενέργειες για να μπορέσουμε να το μειώσουμε», είπε η Υπουργός στο ΚΥΠΕ.
Η κ. Παναγιώτου πρόσθεσε ότι έχουν γίνει βήματα. «Υπάρχουν όμως και άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν. Δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα. Οι επτά δασικές περιοχές, στις οποίες άρχισε η αντικατάσταση εξοπλισμού, είναι οι πιο επικίνδυνες. Ακολουθούν κι άλλες περιοχές. Τέλος του Σεπτέμβρη αναμένω να μου καταθέσουν το τέλος της διαδρομής και για τις υπόλοιπες επικίνδυνες περιοχές», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ