Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις προετοιμασίες για τη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης και, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε, κυρίως για πρακτικούς λόγους, να μην τον συνοδεύσουν, αλλά θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή.

Στο μεταξύ η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, φτάνει στο νησί την ερχόμενη Κυριακή για επαφές.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως από τη Νέα Υόρκη θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα για αποτελέσματα που θα οδηγούν σε επανάληψη των συνομιλιών.

Η διευρυμένη θα έχει τη μορφή της Γενεύης και θα αρχίσει με δείπνο στις 16 του μήνα, θα συνεχιστεί με διμερείς επαφές το πρωί της 17ης Ιουλίου και με Ολομέλεια στη συνέχεια. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει αν έχει σταλεί πρόσκληση στον Ειδικό Απεσταλμένο της Κομισιόν, Γιοχάνες Χαν, για να παρευρεθεί.

Είπε εξάλλου ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, φτάνει στο νησί την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Εκπρόσωπος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού, στο οποίο αναφέρεται ότι “το Εθνικό Συμβούλιο, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και λαμβάνοντας υπόψη ότι αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη εν μέσω των εκδηλώσεων των μαύρων επετείων, καθώς και για πρακτικούς λόγους, θα παραμείνει σε διαρκή συντονισμό”.

“Κατά την παραμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι και την αναχώρησή του”, αναφέρει το ανακοινωθέν.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των επαφών που είχε με την κ. Ολγκίν αλλά και για τα αποτελέσματα των δικών της επαφών σε Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες και για τη συνάντησή του με τον Γιοχάνες Χαν και τις επαφές του ιδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο λόγος που δεν μεταβαίνει η πολιτική ηγεσία στη Νέα Υόρκη είναι ότι δεν αναμένουμε κάτι από την πολυμερή, ο Εκπρόσωπος είπε σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι ζήτημα μη προσδοκιών ή χαμηλών προσδοκιών και ότι οι λόγοι είναι αυτοί που έχουν αναφερθεί.

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζεται η συζήτηση ως προς τις έξι θεματικές στις οποίες όλα τα μέρη στην πολυμερή διάσκεψη του Μαρτίου έχουν συμφωνήσει και στόχος είναι να καταστεί εφικτή η πρόοδος και κατάληξη σε όλες.

“Είναι γνωστή η στάση που η άλλη πλευρά τηρεί, ιδιαίτερα στο ζήτημα των σημείων διέλευσης. Εκεί και όπου υπάρχουν όμως οι όποιες εισηγήσεις βεβαίως αυτές είναι ευπρόσδεκτες. Βεβαίως και εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο εποικοδομητικοί, όπως αποδείξαμε το προηγούμενο διάστημα”, ανέφερε.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατόν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και αυτοί είναι και οι όροι εντολής της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, αλλά και ο πολιτικός ρόλος του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ.

Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν στάληκαν προσκλήσεις στην ΕΕ αλλά επανέλαβε ότι η παρουσία της ΕΕ, ιδιαίτερα υπό το φως του ειδικού απεσταλμένου και υπό το φως των Συμπερασμάτων για τη σαφή διασύνδεση των ευρωτουρκικών μαζί με το Κυπριακό, θα έχει σίγουρα μια προστιθέμενη αξία.

Για την επίσκεψη της κ. Ολγκίν στο Παρίσι ανέφερε ότι αναμένουμε επίσημη ενημέρωση και επίσημες ανακοινώσεις τη Δευτέρα, όταν θα βρίσκεται στο νησί.

“Ασφαλώς θα γίνει μια συζήτηση για το αποτέλεσμα του συνόλου των επαφών, πέραν της προετοιμασίας της πολυμερούς που εντάσσονται άλλωστε σε αυτήν την προετοιμασία. Η Γαλλία, αντιλαμβάνεστε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένα κράτος το οποίο μπορεί, όπως όλοι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμβάλουν”, ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την Κυβέρνηση ότι ενόψει της παράνομης εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα, δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε θετική ένδειξη από πλευράς του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για αλλαγή στη στάση περί δύο κρατών και κυριαρχίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι όλοι παρακολουθούμε μια μεγαλύτερη ένταση στη ρητορική του κ. Τατάρ όσο οδεύουμε προς τον Οκτώβριο.

“Παρόλα αυτά, οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Τατάρ και της Τουρκίας ουδέποτε επέτρεπαν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είμαστε, όμως, σε μια θέση να πούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιτευχθεί κινητικότητα, παρά αυτές τις δημόσιες δηλώσεις”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να επιτευχθεί η πρόοδος αλλά μέσα από την εντατική διπλωματική προσπάθεια την οποία ασκούμε και τη συνεπή, αξιόπιστη και υπεύθυνη στάση την οποία τηρούμε και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο είναι που προσερχόμαστε στη Νέα Υόρκη.

“Την ίδια στιγμή κρίνεται η αξιοπιστία ενός εκάστου ενώπιον του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της διεθνούς κοινότητας, και η ειλικρινής πολιτική βούληση για να μπορέσει να επιτευχθεί μια διαρκής, μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, πάντοτε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι η Άγκυρα διαφοροποιεί τις θέσεις της, έχοντας υπόψη τα όσα δημοσιεύονται για τις συζητήσεις της με τη Συρία και τις δηλώσεις ότι δεν απεμπολεί τα «δικαιώματα» του κατοχικού καθεστώτος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα πάντα αξιολογούνται κατά πόσον αυτά ανταποκρίνονται ή όχι σε πραγματικά δεδομένα, αλλά εκ των περιπτώσεων δεν υποβαθμίζονται.

“Την ίδια στιγμή και παράλληλα οι δικές μας διπλωματικές επαφές είναι διαρκείς και είναι εντατικές με όλους τους εταίρους μας, είτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός”, πρόσθεσε, και υπενθύμισε εκ νέου την παράμετρο των ευρωτουρκικών και τη σαφή διασύνδεση μέσα από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Γνωρίζουμε μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις τόσο του κ. Ερντογάν όσο και του κ. Φιντάν ότι υπάρχουν κεφάλαια, υπάρχουν ζητήματα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών, τα οποία ιεραρχούν ως πολύ σημαντικά. Και εδώ είναι που υπάρχει αυτή η δυνατότητα να υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα κεφάλαια, φτάνει να υπάρξει η αντίστοιχη πρόοδος και στο Κυπριακό, όπως ακριβώς καταδεικνύουν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, ανέφερε.

Ο ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε τους αρχηγούς για τα ν/σ για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Ερωτηθείς για την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την πρόοδο της προετοιμασίας των νομοσχεδίων για τον φορολογικό μετασχηματισμό που αποτελεί ακόμη ένα στόχο που έχει θέσει η Κυβέρνηση.

Είπε ότι η προετοιμασία βρίσκεται προς το τελικό στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι είχε γίνει και δημόσια παρουσίαση της πρότασης που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι στόχος είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης την 1η Ιανουαρίου 2026 και ενδιάμεσος στόχος η κατάληξη της νομοτεχνικής επεξεργασίας έως τον Αύγουστο του 2025 για να αχθούν μετά τα νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής.

Σε ερώτηση εξάλλου αν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας προνοιών των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στη Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έχει, ήδη, τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης και με σαφήνεια ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί οι απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας, αφενός ως νομικού συμβούλου του κράτους, αφετέρου ως επηρεαζόμενης υπηρεσίας, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που αποτελεί κοινή διαπίστωση και κοινή εισήγηση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, είτε αυτή αφορά την Επιτροπή GRECO ή την Επιτροπή για το Κράτος Δικαίου, αλλά και σε όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

“Έχουν ληφθεί όλες οι απόψεις και για να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη αυτή η διαδικασία, αλλά και συνταγματικά ορθή”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.