Η Αμερικανίδα βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, κατέθεσε το ψήφισμα «Καταδικάζοντας την Τουρκία για την επανειλημμένη επιθετικότητά της προς την Κύπρο», στη συνεδρίαση της Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανική Βουλής με δικομματική υποστήριξη.
Επί του παρόντος, η τουρκική επιθετικότητα στις περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου απειλεί τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, δήλωσε η κ. Μαλλιωτάκη η οποία ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, υπήρξε αμείλικτος υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Κύπρου και κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να θέσει την επίλυση αυτού του ζητήματος ως κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής.
Το 1974, η τουρκική κυβέρνηση διέταξε τον στρατό της να εισβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Έκτοτε, η Τουρκία, υπό την ηγεσία του αυταρχικού Προέδρου Ερντογάν, ανέχτηκε ή υποστήριξε τη βεβήλωση περισσότερων από 500 ορθόδοξων χριστιανικών εκκλησιών στην Κύπρο, έφερε περισσότερους από 200.000 παράνομους εποίκους στην περιοχή, και παρά το γεγονός ότι συμφώνησε να το κάνει, δεν υποστήριξε διεθνείς προσπάθειες για την εύρεση και αναγνώριση των σορών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πολιτών των ΗΠΑ που αγνοούνται από το 1974, εξήγησε η κυρία Μαλλιωτάκη.
Τον Οκτώβριο του 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ξανάνοιξε παράνομα τμήματα της παραλίας των Βαρωσίων και οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν, ανακοίνωσαν τη μερική επαναλειτουργία της πόλης των Βαρωσίων στις 20 Ιουλίου 2021, τα οποία και τα δύο δεν συνάδουν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η Τουρκία κατέχει παράνομα την Κύπρο για σχεδόν 50 χρόνια, παραβιάζοντας πολλές διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού και της Συνθήκης Εγγύησης, που καθιέρωσαν και εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Κύπρου», δήλωσε η Μαλλιωτάκη. «Με την Τουρκία να γίνεται πιο επιθετική προς την Κύπρο και τους συμμάχους μας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθούν στο πλευρό των συμμάχων μας για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Χαίρομαι που βλέπω τους συναδέλφους μου να στέκονται μαζί μου για να καταδικάσουν την Τουρκία παράνομες πράξεις και θα συνεχίσει να πιέζει για την επανένωση της Κύπρου και την επιστροφή των Βαρωσίων στους γηγενείς Ελληνοκύπριους κατοίκους», τόνισε η κ. Μαλλιωτάκη.
Το ψήφισμα της κ. Μαλλιωτάκη:
Καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως το σύνολο των 35.000 στρατευμάτων της.
Καλεί την Τουρκία να τηρήσει τις δημοκρατικές αρχές και την αποστολή του ΝΑΤΟ.
Καλεί την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να αντιστρέψουν τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αυξάνουν τις εντάσεις και εμποδίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού.
Καταδικάζει την Τουρκία για την υποστήριξή της στις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια και ζητά να επιστραφεί η περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της.
Επαναλαμβάνει ότι η συνολική επίλυση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις παρεμβάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Καλεί την Τουρκία να ανοίξει τον δρόμο στους Αμερικανούς και Κύπριους πολίτες ώστε να αναζητήσουν οικονομικά μέσα για την απώλεια της περιουσίας τους στην επικράτεια της Κύπρου που ελέγχεται παράνομα από Τουρκοκύπριους.
Απαιτεί τη συνεργασία της Τουρκίας για να βοηθήσει στην ανάκτηση των σορών τεσσάρων πολιτών των ΗΠΑ και περισσότερων από 1.000 Κύπριων πολιτών που εξακολουθούν να αγνοούνται ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974 στην Κύπρο.
Ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με ομοϊδεάτες εταίρους στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση της κατάστασης στα Βαρώσια και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.