Με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές από σύνολο 662 ψήφων υιοθετήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση προόδου για την Τουρκία.
Όσον αφορά το Κυπριακό, οι Ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων, καλούν τη Τουρκία να αποσύρει την πρόταση για λύση δύο κρατών και να απέχει από μονομερείς ενέργειες που παγιώνουν τη μόνιμη διχοτόμηση, καταδικάζοντας την υπογραφή του οικονομικού και χρηματοδοτικού «πρωτοκόλλου» με την τ/κ πλευρά, καθώς και την συνέχιση της παραβίασης ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον απεσταλμένο του ΚΥΠΕ στο Στρασβούργο, τα νέα στοιχεία που περιέχει η φετινή έκθεση για την Τουρκία αφορούν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και το βέτο της χώρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Στην έκθεση, την οποία συνέταξε ως εισηγητής ο ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεζ Αμόρ (Σοσιαλδημοκράτες, Ισπανία), διαπιστώνεται πως δεν υπήρξε καμία βελτίωση στη χώρα όσον αφορά το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ενώ η χώρα καλείται να διαχειριστεί με καλόπιστο τρόπο τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, παρά τις δηλώσεις που γίνονται από πλευράς Τουρκίας πως η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στόχος της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις δεσμεύσεις της.
Αν και εκφράζουν ικανοποίηση για την πρόσφατη, μικρή βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, μεταξύ άλλων μέσω των διαλόγων υψηλού επιπέδου, οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν πως την ίδια στιγμή η σχέση της χώρας με γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ παραμένει πρόκληση.
Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στις πρόσφατες δηλώσεις με τις οποίες Τούρκοι αξιωματούχοι αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας, ενώ οι ευρωβουλευτές καλούν όλες τις πλευρές σε μια ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην περιοχή και καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.