Άρχισε η εντατική εξέταση των δεκάδων τροπολογιών που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής προκειμένου να οδηγηθεί προς ψήφιση η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι ενώ ο αρχικός στόχος που τέθηκε για ψήφιση της μεταρρύθμισης μέχρι τα τέλη του προηγούμενου χρόνου έκανε ήδη φτερά, η μη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ κομμάτων και κυβέρνησης μεταθέτει και το χρονοδιάγραμμα της 20ης Ιανουαρίου.

Αρκετούς μήνες μετά την αναβολή των δημοτικών εκλογών που αποφασίστηκε από την πλειοψηφία, φαίνεται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η μεταρρύθμιση θα ψηφιστεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου όπως λέχθηκε σήμερα.

Σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, συζητήθηκαν 30 από τις 80 τροπολογίες, τις οποίες κατέθεσαν τα κόμματα. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν οι υπόλοιπες 50, ενώ αναμένεται να κατατεθούν και άλλες τροπολογίες.
Στην επόμενη συνεδρία θα συζητηθεί και το φλέγον θέμα του αριθμού των δήμων.

Η πλειοψηφία των κομμάτων προτείνει την δημιουργία 20 δήμων.

Όπως πληροφορείται το Κανάλι 6, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε σήμερα τροπολογίες 35 σελίδων, στις οποίες προτείνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία 17 δήμων η συνένωση της Δερύνειας με άλλο δήμο και η «ανεξαρτητοποίηση» της Αραδίππου.

Η ΔΗΠΑ προτείνει 14 δήμους.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει 15 τροπολογίες, μεταξύ των οποίων για ενοποίηση του δήμου Αγλαντζιάς με τους δήμους Λατσιών και Γερίου, αντί με το δήμο Λευκωσίας. Επίσης για την ενοποίηση του δήμου Πάφου με την κοινότητα Έμπας, αντί με τα Κονιά, τα οποία προτείνουν να ενοποιηθούν με την Γεροσκήπου.

Σήμερα παρουσιάστηκαν και η τροπολογίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων φαίνεται ότι μερίδα των κομμάτων προκρίνει χωριστά δημοψηφίσματα από το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων που πρόκειται να συσταθούν, μετά τη ψήφιση της μεταρρύθμισης. Εγκαταλείπεται το πιθανότερο το σενάριο ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος.