To παράδειγμα της κατακόρυφης μείωσης των μεταναστευτικών ροών από το Λίβανο στην Κύπρο, συνεπεία του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης προς την Βηρυτό, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη, παρουσιάζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ως ένδειξη των δυνατοτήτων της ΕΕ για αντιμετώπιση του φλέγοντος θέματος της μετανάστευσης.
Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε γραπτή του δήλωση αναφορικά με την συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύνοδο του ΕΛΚ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Εξάλλου, όπως σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τα μέλη του ΕΛΚ για τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον κ. Τατάρ, και συγκεκριμένα για την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να συγκαλέσει διευρυμένη συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα προς διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησε η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με μεγάλος μέρος της να αναλώνεται στο ζήτημα της Μετανάστευσης, θέμα που βρίσκεται και στην Ημερήσια Διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τόνισε δε πως οι προτεραιότητες που έθεσε το ΕΛΚ, όπως αποτυπώνονται και στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε, λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις εισηγήσεις και τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ο ρόλος που συνολικά αλλά και συνεκτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορεί να διαδραματίσει είναι πλέον εμφανής, και είναι ακριβώς ο άξονας, τον οποίον ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήγειρε από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων του», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.
Χαρακτήρισε δε ως «εξαιρετικής σημασίας» ως προς την απόδοση αυτής της προσέγγισης την αναφορά στο κείμενο πολιτικών προτεραιοτήτων του ΕΛΚ στην κατακόρυφη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο προς την Κύπρο, ως αποτέλεσμα του πακέτου στήριξης που παρουσιάστηκε στη Βηρυτό στις 02 Μαΐου 2024, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη, και απτή ένδειξη των δυνατοτήτων και των μηχανισμών που ως ΕΕ μπορούμε να επιστρατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε προς αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος.
«Το Μεταναστευτικό πλέον αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει, και η ανάγκη για μια διττή προσέγγιση είναι επιτακτική, αφενός με την εφαρμογή του νέου Σύμφωνου Μετανάστευσης και Άσυλου και αφετέρου με την έμφαση στην εξωτερική διάσταση» συμπλήρωσε.
Τέλος ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, η διερεύνηση επιλογών για ολιστικές εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες, η διαρκής και στενή συνεργασία με την FRONTEX, η αναζήτηση καινοτόμων λύσεων, η ανάγκη για πιο ισχυρή πολιτική επιστροφών, και το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Μεσόγειο που συστάθηκε μαζί με τον αντίστοιχο καταρτισμό ενός νέου Μεσογειακού Συμφώνου, που περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του ΕΛΚ για το Μεταναστευτικό, αντικατοπτρίζουν πλήρως την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ