Την πρόθεση της κυβέρνησης όπως αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τόσο οι συστάσεις της Greco όσο και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης με αφορμή τις αναφορές της Επιτροπής για την έκθεση σε σχέση με την Πρόληψη της Διαφθοράς και προώθηση της Ακεραιότητας στις Κεντρικές Κυβερνήσεις (ανώτατες εκτελεστικές αρμοδιότητες) και στα Όργανα Επιβολής του Νόμου.
Παράλληλα, σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Λετυμπιώτης ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση με σκοπό την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του συνόλου των συστάσεων προωθεί τη δημιουργία Επιτροπής για ενδελεχή μελέτη των συστάσεων και παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής τους.
«Για την Κυβέρνηση οι συστάσεις της Greco αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο προς την κατεύθυνση της προώθησης της διαφάνειας και της εμπέδωσης της χρηστής διοίκησης», αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης και συμπληρώνει ότι «πρόθεση της Κυβέρνησής μας είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, τόσο οι συστάσεις της Greco όσο και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο».
Εκφράζει ακόμη την «έντονη πεποίθησή μας είναι ότι η υλοποίηση των συστάσεων προάγει και διασυνδέει το όνομα της Κύπρου με τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς».
Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, οι συστάσεις της GRECO συνάδουν με τις πολιτικές του Προγράμματος Διακυβέρνησης, ενώ κάποιες από αυτές, δρομολογούνται ως προτεραιότητα και βρίσκονται, ήδη, σε πορεία υλοποίησης.
Σημειώνει ενδεικτικά την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τίτλο «Ο Περί Συμβούλων – Συνεργατών των Μελών της Κυβέρνησης Νόμος του 2023» που ρυθμίζει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης απασχόλησής τους και άλλα συναφή θέματα, όπως επίσης και η ψήφιση πρότασης Νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τροποποίηση του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου, ώστε να εξορθολογιστεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες».
Σε σχέση με τη σύσταση της Greco για Κώδικα Δεοντολογίας που αφορά μέλη της Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος τονίζει ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του από την Επίτροπο Νομοθεσίας και θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.
Επισημαίνει ταυτόχρονα πως η υλοποίηση των συστάσεων της Greco απαιτεί συνεργασία της Εκτελεστικής Εξουσίας με τη Νομοθετική Εξουσία, αλλά και με την Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού δύο εκ των δεκατριών συστάσεων που αναφέρονται στην ενότητα «Κεντρική Κυβέρνηση» αφορούν την εν λόγω Αρχή.
Περαιτέρω, ο Εκπρόσωπος τονίζει πως οι δέουσες και ανάλογες ενέργειες από πλευράς του Κράτους θα γίνουν και αναφορικά με τις συστάσεις της Έκθεσης Αξιολόγησης οι οποίες αφορούν τα Όργανα Επιβολής του Νόμου, για να προσθέσει ότι «ως Κυβέρνηση παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που προάγουν τη διαφάνεια και εκσυγχρονίζουν το κράτος δικαίου».
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει, ιεραρχούνται οι συστάσεις της Greco και της Έκθεσης Κράτους Δικαίου της ΕΕ ως προτεραιότητα οι οποίες, μαζί με την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, στοχεύουν στην ανασύνταξη του Κράτους.
Ο Εκπρόσωπος επισημαίνει την ειδική αναφορά της Έκθεσης Αξιολόγησης για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που αφορά τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ παράλληλα χαιρετίζεται η δημιουργία, για πρώτη φορά, Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ