Συνεχίζεται κανονικά η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας, του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης των μέσων στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ότι η επιχειρησιακή λειτουργία της προσωρινής πλωτής προβλήτας, η οποία κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, έχει διαμορφώσει της κατάλληλες συνθήκες για άφιξη και παραλαβή αυξημένου όγκου ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι, περίπου 14.000 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αφιχθεί στην Κύπρο και 4.134 έχουν ήδη αποσταλεί «αφού ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται βάσει του ασφαλούς μηχανισμού ελέγχου και αναχώρησης που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Αμάλθεια».
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, άνω των 2.000 παλετών έχουν ήδη μεταφερθεί και εκφορτωθεί στις ακτές της Γάζας, ενώ γύρω στις 2.000 έχουν παραληφθεί για αποθήκευση και διανομή στον άμαχο πληθυσμό από τους ανθρωπιστικούς αναδόχους που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα. Συνολικά, σημείωσε, έχουν πραγματοποιηθεί 11 δρομολόγια από κατάλληλα πλωτά μέσα και αναμένονται περισσότερα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρόσθεσε ότι, εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει το γαλλικό πλοίο ‘La Roire’ μεταφέροντας 150 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αναχωρήσει πλοίο των ΗΠΑ μεταφέροντας βοήθεια πέραν των 3000 τόνων.
«Με βάση τις εκτιμήσεις, η βοήθεια που έχει παραδοθεί και διανεμηθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετή για να παρέχει τροφή σε δεκάδες χιλιάδες αμάχους για ένα μήνα, ενώ ο στόχος για τη δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε 500.000 αμάχους τον μήνα παραμένει και είναι εφικτός», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.
Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι, η βοήθεια αφορά μέχρι στιγμής κυρίως την κατηγορία των τροφίμων, αλλά την ίδια στιγμή, είδη προσωπικής υγιεινής, προσωρινά στέγαστρα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι μέρος των ποσοτήτων που αποστέλλονται για θαλάσσια μεταφορά τους. Το οικονομικό ύψος της αποσταλείσας βοήθειας υπερβαίνει το 1 εκ. δολάρια, πρόσθεσε.
«Επιπρόσθετη βοήθεια από εταίρους και ενδιαφερόμενα μέρη αναμένεται το να αφιχθεί στην Κύπρο με στόχο τη διαμετακόμιση της προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, βάσει του Σχεδίου Αμάλθεια», σημείωσε.
Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας, του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα «συνεχίζεται κανονικά».
Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε, «συνεχίζονται όλες οι διαδικασίες με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους εταίρους, που αφορούν το Σχέδιο, μέσω ενός άρτιου, πολυεθνικού συντονισμού που κατέστη δυνατός λόγω της ηγετικής δράσης που αναλάβαμε στην περιοχή». Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν τη μεταφορά, έλεγχο, επιθεώρηση, φόρτωση και μετάβαση είτε σε προσωρινή ασφαλή αποθήκευση ή σε ενδεδειγμένο πλωτό μέσο αποθήκευσης ανοικτά της Λωρίδας, ανέφερε.
«Όπως έχουμε αναφέρει, αλλά και εμπράκτως έχει καταδειχθεί, η επιχειρησιακή λειτουργία της προσωρινής πλωτής προβλήτας, η οποία κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, έχει διαμορφώσει της κατάλληλες συνθήκες για άφιξη και παραλαβή αυξημένου όγκου ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», σημείωσε.
Οι σχεδιασμοί συνεχίζονται ανεπηρέαστα και κανονικά, είπε, «ούτως ώστε το Σχέδιο Αμάλθεια να επιτελέσει το στόχο για τον οποίο προωθήθηκε, δηλαδή να αυξήσει τον όγκο της, δια θαλάσσης, μεταφερόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας ως μια συμπληρωματική δίοδος διέλευσης».
Σε ερώτηση αν επηρεάζεται το σχέδιο «Αμάλθεια» από τις εξελίξεις σε σχέση με το λιμάνι Λάρνακας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν επηρεάζεται σε κανένα απολύτως βαθμό».
«Άλλωστε, προχθές ολοκληρώθηκε και η εκφόρτωση του ενός πλοίου ακριβώς στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού», είπε, σημειώνοντας ότι, έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο της Αρχής Λιμένων Κύπρου το λιμάνι Λάρνακας.
Σε ερώτηση πώς θα δοθεί η βοήθεια αφού η προβλήτα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ έχει πρόβλημα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στον μηχανισμό λειτουργίας της πλωτής αποβάθρας υπάρχει η δυνατότητα πλωτής αποθήκευσης ανθρωπιστικών φορτίων. «Είναι γεγονός ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν επιβραδύνει κάπως την εκφόρτωση των ανθρωπιστικών φορτίων. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία», πρόσθεσε.
Η ενημέρωση από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, συνέχισε, είναι ότι εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως στα μέσα της επόμενης βδομάδας, η προβλήτα να είναι σε θέση να παραλαμβάνει και πάλι ανθρωπιστικό φορτίο. «Όμως, τονίζουμε και υπογραμμίζουμε ότι σε κανένα απολύτως βαθμό δεν έχει σταματήσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η αποθήκευση της», σημείωσε.
Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η πληροφόρηση από πλευράς και αρμόδιων εταίρων που διανέμουν την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι ότι ήδη έχει διανεμηθεί μεγάλο μέρος της βοήθειας που αντιστοιχεί σε παροχή βοήθειας και απαραίτητης τροφής για δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Γάζα για ένα μήνα.
«Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται όλες οι πτυχές υπόψη και ιδιαίτερα της ασφάλειας, όλες οι παράμετροι, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά αυτό το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε (είναι) ότι εντείνονται και επισπεύδονται καθημερινά αυτές οι διαδικασίες, γιατί είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται αυτή την εξέλιξη, αλλά εξελικτικά επιταχύνεται και η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Αμάλθεια, αλλά και η διανομή της».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ενδιαφέρον μεταξύ άλλων, έχουν εκφράσει η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη ενώ αρκετά Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει πρόθεση για αποστολή βοήθειας
Επιπρόσθετα, διεξάγονται συζητήσεις για νέες συνεισφορές από Ρουμανία, Σλοβακία, και Βέλγιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Πηγή: ΚΥΠΕ