Επιδιώκουμε η πολυμερής διάσκεψη της Νέας Υόρκης να αποτελέσει εφαλτήριο προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό από το σημείο που έχουν διακοπεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Προσερχόμαστε και σε αυτή την πολυμερή συνάντηση επαρκώς προετοιμασμένοι, με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που φέρουμε και με ειλικρινή πολιτική βούληση να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες των ΗΕ, ανέφερε.

Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί αύριο, 15 Ιουλίου, το μεσημέρι για τη Νέα Υόρκη, όπου, κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, θα συμμετάσχει στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουλίου.

«Προσερχόμαστε και σε αυτή την πολυμερή συνάντηση επαρκώς προετοιμασμένοι, με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που φέρουμε και με ειλικρινή πολιτική βούληση να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες των ΗΕ», είπε ο κ. Λετυμπιώτης. Πρόσθεσε ότι «με εποικοδομητική στάση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και καταθέτοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις, επιδιώκουμε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, «παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

«Με την έμπρακτη συνέπεια και προσήλωσή μας στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο και την ειλικρινή πολιτική βούληση με την οποία προσεγγίζουμε τη διαδικασία, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξουμε την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ και της Προσωπικής του Απεσταλμένης», είπε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της διευρυμένης συνάντησης, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι την Τετάρτη, 16 Ιουλίου, στις 7 μμ ώρα Νέας Υόρκης (2.00 πμ ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο ΓΓ των ΗΕ προς τους συμμετέχοντες το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε ειδική αίθουσα στο κτήριο της έδρας των ΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το δείπνο, σημείωσε, αποτελεί το πρώτο μέρος της άτυπης διευρυμένης συνάντησης.

Την Πέμπτη, 17 Ιουλίου, στις 10.25 πμ ώρα Νέας Υόρκης (17.25 ώρα Κύπρου), στο κτήριο των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, ενώ αντίστοιχες διμερείς συναντήσεις θα έχει ο Γενικός Γραμματέας και με τα υπόλοιπα συμμετέχοντα μέρη στην άτυπη συνάντηση, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο.

Στη 11.30 πμ (18.30 ώρα Κύπρου) θα ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η Ολομέλεια της άτυπης συνάντησης, με εναρκτήριες τοποθετήσεις των μερών και θα ακολουθήσει συζήτηση. Στη συνέχεια, στη 1.30μμ (20.30 ώρα Κύπρου), οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, συνοδευόμενοι από ακόμα ένα μέλος της αντιπροσωπείας, θα συμμετάσχουν σε γεύμα εργασίας.

Μετά το γεύμα εργασίας θα πραγματοποιηθεί η τελική συζήτηση της Ολομέλειας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί 4.45 μμ (23.45 ώρα Κύπρου).

Το ίδιο βράδυ, ο Πρόεδρος θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένα Ραουνά, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαος Μενελάου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης, καθώς και οι Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Βασίλης Πρωτοπαπάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ερωτηθείς αν η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί στη διευρυμένη συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το ζήτημα των προσκλήσεων και το ποιοι θα παρευρεθούν είναι ζήτημα που άπτεται του ΓΓ των ΗΕ». Η δική μας προσέγγιση και άποψη, πρόσθεσε, «είναι ότι η παρουσία της ΕΕ θα ήταν ένα πολύ θετικό και πολύ εποικοδομητικό στοιχείο». Πρόσθεσε ότι «είναι άλλωστε γνωστό το πώς μπορούν να συμβάλουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η πρόοδος σε αυτές, με τη διασύνδεση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η τελική απόφαση για την πρόσκληση είναι στον ΓΓ των ΗΕ. Είναι ασφαλώς γνωστή και η στάση της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα».

Διευκρίνισε ότι «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν θα είναι στους συμμετέχοντες η ΕΕ. Όμως, η δική μας θέση είναι δεδηλωμένη και όχι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση της ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο», θυμίζοντας την κοινή επιστολή των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τον ΓΓ των ΗΕ κατά την προηγούμενη διευρυμένη συνάντηση.

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ιδιαίτερα μετά τον διορισμό του κ. Γιοχάνες Χαν ως ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό υπάρχει πλέον μια έμπρακτη δεδηλωμένη πρόθεση της ΕΕ μετά και την πολύ σημαντική κοινή επιστολή, στην οποία έχω αναφερθεί, βλέπουμε μια δυναμική ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ και εμείς θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε πει, ότι τόσο μέσα από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν όσο και του κ. Φιντάν φαίνεται ότι η Τουρκία ιεραρχεί πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Πλέον, συνέχισε, η ΕΕ έχει τοποθετηθεί «με τρόπο πολύ σαφή, υπάρχουν τα Συμπεράσματα ως προς την πρόοδο των ευρωτουρκικών με διασύνδεση την πρόοδο στο Κυπριακό και θεωρούμε ότι η συμβολή της ΕΕ υπό αυτό το πρίσμα στη διαδικασία των ΗΕ μπορεί να είναι καταλυτική».

Σε ερώτηση αν στη Νέα Υόρκη υπάρχει προοπτική να συζητηθούν θέματα ουσίας ή κατά πόσο θα περιοριστεί η συζήτηση σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε καμία εκ των περιπτώσεων δεν προσερχόμαστε σε αυτή τη διευρυμένη συνάντηση είτε με χαμηλές προσδοκίες είτε χωρίς να έχουμε στον πυρήνα των επιδιώξεων μας τη συζήτηση επί της ουσίας». Εμείς, συνέχισε, «ακριβώς, επαρκώς προετοιμασμένοι, προσερχόμαστε και σε αυτή την άτυπη συνάντηση με στόχο να γίνει συζήτηση επί της ουσίας και θεωρούμε ότι η σύνθεση αυτής της πολυμερούς προσφέρεται για να γίνει αυτή η συζήτηση επί της ουσίας και πρέπει να γίνεται συζήτηση επί της ουσίας».

Είπε ακόμη ότι σε καμιά εκ των περιπτώσεων τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή η συζήτηση για αυτά δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τη συζήτηση επί της ουσίας. «Εμείς αυτό που επιδιώκουμε είναι η πολυμερής διάσκεψη της Νέας Υόρκης να αποτελέσει εφαλτήριο προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό από το σημείο που έχουν διακοπεί», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ανησυχεί την Κυβέρνηση η στάση που θα τηρήσει η Βρετανία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ως ο συντάκτης σχετικών κειμένων για το Κυπριακό στα ΗΕ αλλά και μέσα από πολλές τοποθετήσεις και επίσημες δηλώσεις το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο, είναι απόλυτα προσηλωμένο στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ακριβώς καθορίζεται μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Υπενθύμισε τη στάση αρχών που τήρησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελευταία πολυμερή διάσκεψη, «όπου επανέλαβε την προσήλωση σε αυτό το πλαίσιο των ΗΕ και τις πολλές τοποθετήσεις πρόσφατα από τον Υπουργό Εξωτερικών του ΗΒ και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας». Επί πρωθυπουργίας του κ. Στάρμερ, είπε ο Εκπρόσωπος, «βλέπουμε ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΒ έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο», σημειώνοντας ότι έχει κάνει τρεις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δέκα μόλις μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.