Ένα από τα φερόμενα κυκλώματα που μεταφέρουν οικιακές βοηθούς από την Κύπρο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη δημιουργία πλαστών αδειών διαμονής, εκτιμά ότι ξήλωσε η Αστυνομία, με τη σύλληψη τριών προσώπων, ανάμεσα στα οποία και μία Ελληνοκύπρια, ενώ για την υπόθεση συνεχίζει να καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο, ο οποίος είναι αλλοδαπός.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη των τεσσάρων προσώπων, τρεις εκ των οποίων τελούν υπό κράτηση και του ενός που καταζητείται, ωστόσο δεν αποκλείουν ο κύκλος συλλήψεων να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αφού από τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στην κατοχή τους, ο αριθμός των εμπλεκόμενων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο αλλοδαποί που συνελήφθησαν, ηλικίας 46 και 53 ετών, καθώς και η 39χρονη Ελληνοκύπρια, φέρονται να πλησίαζαν γυναίκες που εργάζονταν νόμιμα ως οικιακές βοηθοί και τους ζητούσαν χρήματα, για να τις μεταφέρουν σε άλλες δύο τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες.
Από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις, οι ύποπτοι εμπλέκονται σε τρεις τουλάχιστον υποθέσεις αλλοδαπών οικιακών βοηθών, δύο εκ των οποίων εγκατέλειψαν την Κύπρο και μετέβηκαν σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, υποβοηθούμενες από τους υπόπτους και από τις οποίες λάμβαναν χρηματική αμοιβή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι διαφήμιζαν την μεταφορά των οικιακών βοηθών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και «ψάρευαν» τα θύματά τους, εκδίδοντάς τους πλαστές άδειες παραμονής για τις χώρες που θα μεταφέρονταν.
«Πολλές φίλες μου έφυγαν για την Πορτογαλία»
Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ του REPORTER, πολλές οικιακές βοηθοί αναχωρούν από την Κύπρο χωρίς καμία ενημέρωση προς τους εργοδότες τους, οι οποίοι ξεκινούν την αναζήτηση νέας οικιακής βοηθού, ώστε να φροντίσουν είτε το σπίτι τους, είτε κάποιο ηλικιωμένο συγγενή τους που χρειάζεται βοήθεια.
Γυναίκα η οποία εργάζεται εδώ και περίπου επτά χρόνια στην Κύπρο υπό την ιδιότητά της οικιακής βοηθού, με καταγωγή από το Νεπάλ, είχε επιβεβαιώσει τις μαζικές αποχωρήσεις πολλών γυναικών από το Νεπάλ ή και από άλλες χώρες, με τις οποίες διατηρούσε φιλικές σχέσεις.
Όπως είχε εξηγήσει, αρκετές κοπέλες επιλέγουν να μεταβούν στην Πορτογαλία ή ακόμα και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. «Πολλές φίλες μου έφυγαν από την Κύπρο και πήγαν στην Πορτογαλία, γιατί εκεί είναι καλύτερες οι συνθήκες εργασίας».
Κληθείσα να τοποθετηθεί γιατί επιλέγουν τη συγκεκριμένη χώρα, είχε πει ότι «στην Πορτογαλία μας λένε ότι μπορείς αν μείνεις πέντε χρόνια και μετά να φέρεις την οικογένειά σου, ενώ στην Κύπρο είναι πιο αυστηρά τα πράγματα και χρειάζεται πολύς χρόνος για να μπορέσω να φέρω την οικογένειά μου». Παράλληλα, επικαλέστηκε και μισθολογικά ζητήματα, αφού όπως υποστηρίζει είναι αυξημένο το ποσό που λαμβάνουν.
Αρχίζουν κοινές έρευνες με άλλες χώρες
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η Αστυνομία έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Αστυνομία άλλου ευρωπαϊκού κράτους, σε μια προσπάθεια να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση, αλλά και να διαπιστώσει κατά πόσον εμπλέκονται κι άλλα πρόσωπα στην συγκεκριμένη υπόθεση ή εάν υπάρχουν περισσότερες οικιακές βοηθοί που έπεσαν θύματα των υπόπτων.
Εναντίον των τριών υπόπτων διερευνώνται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, καταρτισμού και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, εκβίασης, απειλής, και αδικημάτων που αφορούν στον περί αλλοδαπών και μετανάστευσης Νόμο.
Σημειώνεται ότι, η 39χρονη και ο 46χρονος συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση και έρευνες που διενήργησε το πρωί της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου, η Αστυνομία, στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας. Μετά τη σύλληψη τους, η 39χρονη και ο 46χρονος οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο ενέκρινε σχετικό αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε διατάγματα προσωποκράτησης τους, διάρκειας πέντε ημερών, για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης.
Ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας μέρας η σύλληψη του 53χρονου, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, που εξέδωσε διάταγμα τετραήμερης προσωποκράτησής του. Οι εξετάσεις συνεχίζονται από το ΤΑΕ Αρχηγείου με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.
Σκέφτεται διαχωρισμό οικιακών βοηθών σε κατηγορίες η Βουλή
Το πρόβλημα με τη μαζική φυγή οικιακών βοηθών αναδείχθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΔΗΣΥ, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Φωτεινής Τσιρίδου, Δημήτρη Δημητρίου και Ονούφριου Κουλλά και συζητήθηκε ως αυτεπάγγελτο από την Επιτροπή Εργασίας.
Οι βουλευτές που ενέγραψαν το θέμα στην Επιτροπή εκτιμούν ότι πρέπει ενδεχόμενα να προκύψει ρύθμιση για τα άτομα που φθάνουν στην Κύπρο για να ασκήσουν το επάγγελμα της οικιακής βοηθού.
Όπως επίσης αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, «δημιουργούνται ερωτήματα για τον τρόπο που επιλέγονται κάποια πρόσωπα που φθάνουν στην Κύπρο για να ασκήσουν το επάγγελμα, αφού δεν γνωρίζουν ούτε τη γλώσσα, ούτε έχουν κάποια ειδική εκπαίδευση για τη συγκεκριμένη εργασία, ενώ όπως υποστηρίζουν, πιθανόν να μην γνωρίζουν ούτε βασικά στοιχεία υγιεινής.
Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι πρέπει να διαχωριστεί ο όρος οικιακές βοηθοί σε τρεις υποκατηγορίες. Σε φροντίστριες, νοσοκόμες και οικιακές βοηθούς, ώστε να μην ορίζονται όλοι ως οικιακές βοηθοί από το Νόμο. Παρόλα αυτά, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει η Βουλή να ρυθμίσει και το θέμα του μισθού, αφού αυτή τη στιγμή με τα ποσά που δίδονται σε άτομα από τρίτες χώρες, ενδεχομένως να είναι αδύνατο να εξευρεθούν ενδιαφερόμενοι για εργασία στην Κύπρο.
Από την άλλη όμως, δεδομένου του υψηλού κόστους για διαμονή ατόμων τρίτης ηλικίας σε οίκους ευγηρίας, εάν γίνει νομοθετική ρύθμιση με διαχωρισμό των οικιακών βοηθών σε υποκατηγορίες, μπορεί να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό, για το οποίο οι πολίτες να επωμιστούν ένα τεράστιο κόστος, στο οποίο είναι άγνωστο αν μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι εξάλλου παραδεκτό γεγονός από όλους ότι οι πολίτες επιλέγουν την αγορά υπηρεσιών από οικιακές βοηθούς, παρά να μεταφέρουν τους δικούς τους ανθρώπους σε οίκους ευγηρίας, λόγω των μεγάλων ποσών που πρέπει να πληρώνουν.
πηγή REPORTER