Η PEGA – η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και αντίστοιχων κατασκοπευτικών λογισμικών παρακολούθησης – θα ζητήσει σήμερα το απόγευμα εξηγήσεις για τον χειρισμό της πολύκροτης υπόθεσης του μαύρου βαν.
Παράλληλα, θα ζητηθούν πληροφορίες για το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν στην Κύπρο εταιρείες που παράγουν λογισμικό παρακολουθήσεων, αλλά και πόσες τέτοιες εταιρείες βρίσκονται τελικά στο νησί.
Η PEGA θα έχει σειρά συναντήσεων στην Κύπρο. Ξεχωρίζουν αυτές με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, καθώς και με την Υπουργό Ενέργειας και τον Υφυπουργό Έρευνας. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα αρνείται ότι γίνονται εξαγωγές λογισμικών παρακολούθησης από την Κύπρο σε άλλες χώρες, κάτι που διαψεύδει η εταιρεία NSO η οποία έχει παραδεχθεί κάτι τέτοιο γραπτώς.
Δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο αναφέρουν ότι η Επιτροπή PEGA απευθύνθηκε και στην Υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου με σκοπό να έχει συνάντηση μαζί της, αλλά η ίδια αρνήθηκε προβάλλοντας κάποιους λόγους. Σε σημερινή ανακοίνωση του το Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έλαβε αίτημα από την Επιτροπή για συνάντηση με την Υπουργό και συνεπακόλουθα ουδέποτε αρνήθηκε να συναντηθεί ή να συνεργαστεί με οποιοδήποτε τρόπο με την Επιτροπή.
Τα έντεκα μέλη της Επιτροπής PEGA θα ζητήσουν επίσης το πόρισμα του νομικού Ηλία Στεφάνου το οποίο αφορά τις έρευνες που έγιναν για το μαύρο βαν. Το συγκεκριμένο πόρισμα υπενθυμίζεται δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα. Τα μέλη της PEGA θα συναντηθούν και με τους δημοσιογράφους, Μακάριο Δρουσιώτη και Φάνη Μακρίδη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Κατά την παραμονή τους τα μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις, θα παρακαθήσουν αύριο στις 11 και 30 το πρωί σε κοινή συνεδρία με τους βουλευτές μέλη των Επιτροπών Νομικών και Θεσμών του κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι Κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας “To BHMA” στην Ελλάδα κάνει λόγο για ρόλο κλειδί δύο Κύπριων δικηγόρων στην προώθηση του λογισμικού παρακολουθήσεων από την Κύπρο στην Ελλάδα. Τα δημοσιεύματα εμπλέκουν και τον ΔΗΣΥ στην υπόθεση αφού αναφέρουν το ένα από τα δύο πρόσωπα είχε καίριο πόστο στο κυβερνών κόμμα και διατηρούσε καλές σχέσεις με τους Ταλ Ντίλιαν και Σαχάκ Αβνί που σχετίζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και ασχολούνταν με την πώληση κατασκοπευτικών συστημάτων.
Στις 3 και 4 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα μεταβεί στην Αθήνα όπου θα έχει διάφορες συναντήσεις. Με την ολοκλήρωση των επαφών της η PEGA, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα σχετικά με το απαύγασμα των συμπερασμάτων για τις παρακολουθήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.