Από χίλια μύρια κύματα περνά η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως διαφάνηκε σε σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, σημείο έντονων διαφωνιών αποτέλεσε το ζήτημα της μεταφοράς της ευθύνης για τις επικίνδυνες οικοδομές από τους Δήμους στους νεοσυσταθέντες Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης

Οι Πρόεδροι του Επαρχιακών Οργανισμών, ζήτησαν να μην αναλάβουν τη διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών από την 1η Οκτωβρίου, αλλά να δοθεί παράταση δύο με τριών χρόνων, αφού προς το παρόν δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, ο οποίος τόνισε πως, θέση τους είναι ότι οι επικίνδυνες οικοδομές δεν πρέπει να φύγουν από τους Δήμους, αλλά δεν γίνεται, απάντησε χαρακτηριστικά, να δέχονται οι ΕΟΑ να αναλαμβάνουν τις πολεοδομικές άδειες που θα φέρνουν χρήματα, αλλά εκείνα που επισύρουν ευθύνες, όπως οι επικίνδυνες οικοδομές, να μην τα θέλουν.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, τόνισε πως το θέμα δεν είναι αν θα αναλάβουν τις επικίνδυνες οικοδομές οι Δήμοι ή οι Επαρχιακοί Οργανισμοί αλλά κατά πόσον το κράτος θέλει να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Διερωτήθηκε γιατί δεν προχωρεί η διαδικασία έγκρισης του περιοδικού ελέγχου των οικοδομών τη στιγμή που όλοι βλέπουμε συχνά πυκνά μπαλκόνια να πέφτουν.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου του ΕΤΕΚ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού κατήγγειλε ότι κάποιοι μπλοκάρουν τη διαδικασία του περιοδικού ελέγχου των οικοδομών, περιλαμβανομένων και των επικίνδυνων, παραπέμποντας σε οργανωμένα συμφέροντα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου πήρε τον λόγο και προανήγγειλε ότι θα γίνει μια σύσκεψη, όπου θα ακουστούν προτάσεις, για να βρεθούν λύσεις για το θέμα και πως θέση του υπουργείου είναι: η ευθύνη για τη συντήρηση των επικίνδυνων οικοδομών να ανατεθεί στους ΕΟΑ.

Έντονη συζήτηση έγινε και για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ κατήγγειλε ότι στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δημιουργούνται βασίλεια το καθένα εκ των οποίων χειρίζεται και μια πτυχή (άλλος τα πολεοδομικές, άλλος τις άδειες οικοδομής και άλλος τα πιστοποιητικά τελικής έγκρισης) και απλώς επαναλαμβάνονται πρακτικές του παρελθόντος. Όπως πάμε θα «τταππώσουμε» την οικοδομική βιομηχανία με αρνητικές επιπτώσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντή.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα στο ηλεκτρονικό σύστημα Ιππόδαμος, μέσω του οποίου υποβάλλονται οι αιτήσεις για τις άδειες, λέχθηκε ότι δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι μελετητές και οι πολίτες.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αναδείχθηκε είναι η έλλειψη πόρων για συντήρηση δρόμων πρωταρχικής σημασίας. Με τα €3 εκατ. τα οποία προβλέπεται να διατεθούν για τους δρόμους, θα δημιουργήσουμε δρόμους λαιμητόμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας. Το κόστος που απαιτείται είναι πολλαπλάσιο τόνισε. Όπως ελέχθη, μόνο στην Αμμόχωστο η συντήρηση των δρόμων κυμαίνεται στα €5 εκατ.