Ο Αύγουστος αναμένεται ότι θα έχει κανονικές θερμοκρασίες, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας στο Αγρομετεωρολογικό Δελτίο που εξέδωσε την Τετάρτη σχετικά με την εποχική πρόγνωση για τον τρέχοντα μήνα, ενώ σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο, το Τμήμα σημειώνει πως η καταγραφείσα μέση μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία ήταν πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλους τους επιλεγμένους σταθμούς αναφοράς, με τον φετινό Ιούλιο να αποτελεί τον θερμότερο Ιούλιο από τότε που υπάρχουν κλιματολογικά δεδομένα στο νησί.
Συγκεκριμένα, στο Δελτίο του Αυγούστου αναφέρεται ότι ο όγδοος μήνας του έτους αναμένεται ότι θα έχει κανονικές θερμοκρασίες, με παρόμοια κατάσταση να φαίνεται πως θα επικρατήσει και στη Μικρά Ασία, στον Ελλαδικό χώρο και στα Βαλκάνια οι αναμενόμενες θερμοκρασίες θα είναι πιο πάνω από τις κανονικές, ενώ στην Εγγύς και Μέση Ανατολή οι αναμενόμενες θερμοκρασίες θα είναι πιο κάτω από τις κανονικές.
Προστίθεται ότι σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής αναμένεται ότι στο εσωτερικό θα κυμανθεί στα κανονικά επίπεδα, στα βόρεια και στα δυτικά θα κυμανθεί σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή, ενώ στα νότια και στα ανατολικά θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά.
Αναφορικά με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία του Ιουλίου, από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, φαίνεται ότι η καταγραφείσα μέση μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία ήταν πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλους τους επιλεγμένους σταθμούς αναφοράς, συνεχίζει η ανακοίνωση του Τμήματος, προσθέτοντας ότι καταγράφηκαν ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες με θετικές αποκλίσεις πέραν των 4°C από την κανονική όπως στην Άχνα και στην Πόλι Χρυσοχούς, όπου η ακραία μέγιστη (40,1°C) και (40,3°C), αντίστοιχα, ήταν κατά 6,9°C πάνω από την κανονική και για τις δύο περιοχές, ενώ στον ορεινό σταθμό στο Δασικό Κολλέγιο στον Πρόδρομο η ακραία μέγιστη θερμοκρασία (34,2°C) ήταν 6,3°C πάνω από την κανονική.
Καταγράφηκαν επίσης και ακραία υψηλά ελάχιστα (πέραν των τουλάχιστον 4°C από την κανονική για κάθε σταθμό) όπως στην Άχνα και στην Αθαλάσσα, όπου η ελάχιστη (28,9°C) και (29,2°C), αντίστοιχα, ήταν κατά 7,1°C πάνω από την κανονική και για τους δύο σταθμούς.
Συμπληρώνεται ότι κατά τη διάρκεια του μήνα Ιουλίου εκδόθηκαν προειδοποιήσεις τύπου ΕΜΜΑ για εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες, τόσο στο κίτρινο επίπεδο επικινδυνότητας όσο και στο πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας, τόσο για τις μέγιστες όσο και για τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν συνολικά 16 προειδοποιήσεις για εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες∙ 15 εκ των οποίων στο κίτρινο επίπεδο επικινδυνότητας κατά τις περιόδους 7-8/7, 14/7, 17-19/7, 21-24/7 και 27-31/7, ενώ 1 εξ αυτών ήταν στο πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας και ήταν για τις 20/7.
Σημειώνεται επίσης ότι μετά από μια πρώτη αξιολόγηση των προκαταρτικών δεδομένων ο φετινός Ιούλιος αποτελεί τον θερμότερο από τότε που υπάρχουν κλιματολογικά δεδομένα στο νησί και αναφέρονται στο μήνα Ιούλιο, με μόνη εξαίρεση τις ορεινές περιοχές, με όλους τους σταθμούς αναφοράς του Τμήματος Μετεωρολογίας στα παράλια και στο εσωτερικό να υπήρξαν κατά πολύ θερμότεροι των αντίστοιχων κανονικών τους κατά 2,5 μέχρι και 3,6ο C.
Όπως επισημαίνεται, η παράμετρος η οποία έχει συμβάλει κατά πολύ σε αυτή την πρωτιά δεν είναι η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία , αλλά η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία, κάτι που σημαίνει ότι ο Ιούλιος 2024 είχε πάρα πολλές θερμές νύχτες.
Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, σε όλους τους βασικούς σταθμούς αναφοράς, με εξαίρεση τον ορεινό σταθμό του Προδρόμου, η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία υπήρξε κατά πολύ πιο πάνω από την αντίστοιχη κανονική του μήνα, με θετικές αποκλίσεις της τάξης των 2,7 με 4,2ο C. Ο ορεινός σταθμός του Τροόδους αν και παρουσιάζεται θερμότερος του κανονικού κατά 1ο C, εντούτοις δεν κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των θερμότερων Ιούληδων για τον σταθμό αυτό για την περίοδο λειτουργίας του αλλά κατατάσσεται ως ο 6ος θερμότερος Ιούλιος από τότε που υπάρχουν καταγραφές δεδομένων για τον εν λόγω σταθμό.
Όσον αφορά τη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία, αναφέρεται ότι μόνο ο σταθμός στην Πόλι Χρυσοχούς και ο σταθμός στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατατάσσονται ως οι θερμότεροι για μήνα Ιούλιο στην περίοδο λειτουργίας τους. Ως 2ος θερμότερος Ιούλιος σε σχέση με τη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία κατατάσσεται ο σταθμός στο αεροδρόμιο Πάφου, ενώ ο σταθμός αναφοράς στο εσωτερικό του νησιού, ο σταθμός στην Αθαλάσσα, κατατάσσεται ως ο 3ος θερμότερος Ιούλιος στην περίοδο λειτουργίας του εν λόγω σταθμού για μήνα Ιούλιο. Ο ορεινός σταθμός στον Πρόδρομο αν και παρουσιάζει θετική απόκλιση της τάξης των 2,2ο C ως προς τη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία του εντούτοις κατατάσσεται στην 6η θέση ως ο 6ος θερμότερος Ιούλιος για μήνα Ιούλιο στην περίοδο λειτουργίας του.
Τέλος, σημειώνεται ότι κανείς από τους βασικούς σταθμούς αναφοράς του νησιού δεν έχει καταγράψει κατά τον φετινό Ιούλιο την ακραία υψηλότερη θερμοκρασία του, είτε αυτή αφορά τη μέγιστη είτε την ελάχιστη θερμοκρασία.
Αναφορικά με την αθροιστική βροχή φαίνεται, από τα προκαταρκτικά στοιχεία, ότι ο Ιούλιος κατέγραψε ύψος αθροιστικής βροχής 3,9 mm ή 163% της κανονικής του μήνα, κάτι το οποίο καταδεικνύει, όπως αναφέρεται, την αβεβαιότητα που υπάρχει στην πρόγνωση του εποχικού μοντέλου και η οποία θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται με επιφύλαξη.
Κατά τις περιόδους 10-11, 15-17, 20 και 25 του μήνα Ιουλίου καταγράφηκαν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χαλάζι έπεσε στις 10 Ιουλίου, ενώ κατά τις περιόδους 10-11, 15-16 και 25 του μήνα Ιουλίου είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις ΕΜΜΑ στο κίτρινο επίπεδο επικινδυνότητας για καταιγίδες.
Η μέση σχετική υγρασία το πρωί κυμάνθηκε μεταξύ 44-71%, καταλήγει το Τμήμα Μετεωρολογίας
Πηγή: ΚΥΠΕ