Τη θέση ότι ο μόνος τρόπος για υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Τουρκία είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο τερματισμός των προκλήσεων είναι η προϋπόθεση δημιουργίας του αναγκαίου κλίματος «που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών».
«Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ», συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την καθοριστική συμμετοχή της Ελλάδας «στη σταθερότητα ενός χώρου που είναι ζωτικός για τα συμφέροντα της Ένωσης συνολικά».
«Την τελευταία φορά που ο φίλος Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας που αποτελούν σύνορα με τη ΕΕ. Τόνισα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του για να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και εκφράσουμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης και της Λευκορωσίας. Ακόμα, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στο θέμα της ευρωπαϊκής απάντησης στην πανδημία, με έμφαση στο ενιαίο σύστημα προμήθειας και διανομής των εμβολίων, το ψηφιακό πιστοποιητικό, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Καθώς η έξοδος από την πανδημία είναι πλέον ορατή, γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη σημασία των κοινών προσπαθειών για την αναχαίτιση της πανδημίας. «Καταφέραμε να δουλέψουμε από κοινού, καταφέρουμε να έχουμε σημαντικές επενδύσεις για να παράγουμε νέα εμβόλια, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εμβολίων και για να ανασχέσουμε αυτό το κύμα της covid-19 και για να ξανανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας ώστε η Ευρώπη να είναι στο ύψος των προκλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι «είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα το δουλέψουμε ακόμη περισσότερο».